Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ερντογάν προς τράπεζες: Δώστε δάνεια στους επενδυτές αλλιώς θα μας βρείτε απέναντί σας



«Ανοίξτε τις στρόφιγγες και δώστε δάνεια σε επενδυτές και επιχειρηματίες, αλλιώς θα μας βρείτε απέναντί σας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος σε αυτούς που ελέγχουν τον τραπεζικό τομέα στην γειτονική χώρα.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας μίλησε την Τρίτη σε εκδήλωση που έγινε στο νέο πολυτελές προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα και, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τις τουρκικές τράπεζες να διευκολύνουν με χαμηλότοκα δάνεια επενδυτές και επιχειρηματίες, ώστε να τονωθεί η τουρκική οικονομία.

«Όταν ανοίξουν οι στρόφιγγες των δανείων με χαμηλότερα επιτόκια και με έναν πιο αξιοπρεπή τρόπο οι επενδυτές θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Σε ένα τέτοιο κλίμα θα είναι πιο εύκολο για την Τουρκία να προχωρήσει μπροστά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι η τουρκική οικονομία δέχεται επιθέσεις από το 2013 και τόνισε πως πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία κρύβεται ένα «οικονομικό μήνυμα». «Περιγράφω όσους χρησιμοποιούν αδίστακτα τα χρήματα σαν οικονομικοί τρομοκράτες, σαν να μην έχουν άλλο τρόπο (να τα χρησιμοποιήσουν). Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι τελευταίες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν βασίζονται σε καμία λογική και έχουν κύριο στόχο να επιβραδύνουν την οικονομία», δήλωσε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε πως ο λαός του έχει αναθέσει να προστατεύσει τα δικαιώματά του και αυτό θα κάνει μέχρι το τέλος.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη «το πιο σημαντικό αντιπροσωπευτικό προϊόν» της χώρας, που δέχεται την μία ημέρα επίθεση από τους τζιχαντιστές και την άλλη από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει ότι πίσω από αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις ο στόχος είναι να πληγεί η οικονομία της Τουρκίας. 

Ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας και είπε ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών και φρούτων στην Ρωσία.