Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ερντογάν: "Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"



«Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμα είπε πως οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν ασφαλή χώρο για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας, τονίζοντας πως η Σουηδία είναι «ξενώνας» για μέλη του PKK και άλλων τρομακρατικών για την Άγκυρα οργανώσεων.
Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη χώρα μας, τονίζοντας πως "έκαναν λάθη οι προηγούμενες διοικήσεις στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδα στο παρελθόν. Γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία".

 

 

 

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στα πρόθυρα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Και οι δύο χώρες αναμένεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά και οι δύο ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και η Σουηδία θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες εν μέσω απειλών της Μόσχας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Οποιεσδήποτε αιτήσεις για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία θα προκαλέσουν μια τεταμένη αναμονή κατά τους μήνες που χρειάζονται για να επικυρωθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αν και η Συμμαχία και ο Λευκός Οίκος έχουν δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.