Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Επίθεση ΟΗΕ κατά Άσαντ: Είναι γιατρός κι όμως δηλητηριάζει με αέριο το λαό του!



Στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, ο Ζέιντ είπε πως η Συρία είναι μία από τις πέντε χώρες που αρνούνται συστηματικά να συνεργαστούν με τους ερευνητές των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι ένα κράτος του οποίου ηγείται ένας γιατρός κι όμως φέρεται να έχει δηλητηριάσει με αέριο τον ίδιο τον λαό του∙ έχει επιτεθεί σε νοσοκομεία και έχει βομβαρδίσει γειτονιές αμάχων με εκρηκτικά όπλα χωρίς διακρίσεις∙ και κρατάει δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους σε απάνθρωπες συνθήκες», είπε ο Ζέιντ.

«Οι λέξεις δεν μπορούν να μεταφέρουν πόσο βαθιά καταδικάζω αυτή την κατάσταση.»

Οι άλλες χώρες είναι η Λευκορωσία, η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αλλά και το Ισραήλ έχει επίσης μακρύ ιστορικό άρνησης συνεργασίας όσον αφορά την πρόσβαση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Βενεζουέλα έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στο προσωπικό του Ζέιντ, αρνούμενη να χορηγήσει βίζα στον περιφερειακό αντιπρόσωπό του τα τελευταία δυόμιση χρόνια, είπε.

«Μερικά κράτη μπορεί να κλείνουν το γραφείο μου – αλλά δεν μπορούν να μας φιμώσουν∙ ούτε να μας τυφλώσουν. Αν μας αρνηθούν την πρόσβαση, θα θεωρήσουμε το χειρότερο, κι όμως θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε παρ΄όλ΄αυτά να καταγράψουμε με όση περισσότερη ακρίβεια μπορούμε τις σοβαρές καταγγελίες».

Το Συμβούλιο, που εδρεύει στη Γενεύη, αποτελείται από 47 χώρες και έχει σκοπό να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να αναθέσει τη διενέργεια ερευνών σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν πληροφορίες για παραβιάσεις.

Ο Ζέιντ αναφέρθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία και στις περιοχές Ομόρια και Αμχάρα της Αιθιοπίας, στο Ουζμπεκιστάν και στις δύο πλευρές της γραμμής ελέγχου ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν ως περιοχές που απαιτούν άμεση διερεύνηση, καθώς και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία στον Καύκασο.

Η κατάσταση στην Υεμένη θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας «εκτεταμένης έρευνας από ένα ανεξάρτητο διεθνές σώμα» και το Μπαχρέιν πρέπει επίσης να δώσει περισσότερη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε.

«Η περασμένη δεκαετία κατέδειξε επανειλημμένα με τιμωρητική καθαρότητα ακριβώς πόσο καταστροφικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα όταν μια κυβέρνηση επιχειρεί να συντρίψει τις φωνές του λαού της, αντί να τον υπηρετεί», είπε ο Ζέιντ αναφερόμενος στο Μπαχρέιν.

Ο Ζέιντ, που πρόσφατα επιτέθηκε σε λαϊκιστές πολιτικούς όπως ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια ομιλία στη Χάγη, έκανε και πάλι λόγο για τους κινδύνους του λαϊκισμού κατά την ομιλία του στο συμβούλιο.

«Ορισμένες εκλογές θα διεξαχθούν σε καλά εδραιωμένες δημοκρατίες, με επικίνδυνους ξενόφοβους και μισαλλόδοξους ως υποψηφίους, και αυτό που πέφτει σε εμάς τότε μπορεί να αρχίσει να προσδιορίζει, όσο ποτέ πριν, τη μελλοντική πορεία του "εμείς οι λαοί αυτής της γης"», είπε.