Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Επιφυλακτικός ο ΟΗΕ για το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας



Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας θα πρέπει σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθεί μόνο πιλοτικά στην Αφρική, συνιστά η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το εμβόλιο Mosquirix της GraxoSmithKline είναι λιγότερο αποτελεσματικό από ό,τι τα περισσότερα εμβόλια για άλλες ασθένειες, καθώς προστατεύει μόνο το 27% των βρεφών ηλικίας 6 έως 12 εβδομάδων και το 46% των μωρών πέντε έως 17 μηνών.

Παρόλα αυτά, η ευρεία χρήση του θα μπορούσε να αποτρέπει πάνω από εκατό χιλιάδες θανάτους το χρόνο. 

Μόνο φέτος έχουν αναφερθεί 214 εκατομμύρια νέα κρούσματα ελονοσίας και περίπου 438.000 θάνατοι, κυρίως παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική.

Επιπλέον, πρέπει να χορηγείται σε τέσσερις δόσεις, από τις οποίες η τελευταία πρέπει να απέχει 18 μήνες από την προηγούμενη. Αυτό δημιουργεί μεγάλες απαιτήσεις από τις υπηρεσίες υγείας που το προσφέρουν, ειδικά σε αφρικανικές χώρες με ανεπαρκείς υποδομές, επισήμανε ο ΠΟΥ.

Ο Τζον Άμπραμσον, επικεφαλής του Στρατηγικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ειδικών του οργανισμού, δήλωσε πως πριν από την έναρξη μεγάλων εμβολιαστικών προγραμμάτων απαιτούνται τρεις με πέντε κλινικές δοκιμές σε βρέφη 5 έως 17 μηνών.

Το κόστος εκτιμάται γύρω στα 5 δολάρια ανά δόση, αναφέρει το Reuters.

Η GraxoSmithKline έχει δηλώσει πως δεν θα έχει κέρδος από το εμβόλιο, καθώς το ποσοστό του 5% που θα λάβει επί του κόστους παραγωγής θα διατεθεί σε έρευνες για άλλα τροπικά νοσήματα.

Άλλα υποψήφια εμβόλια για την ελονοσία εκτιμάται ότι απέχουν πέντε με δέκα χρόνια από την έγκρισή τους.