Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Επιφυλακτικές ως προς την προεδρία Μπάιντεν οι χώρες του Κόλπου



Ο Τύπος στις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου δέχθηκε σήμερα χωρίς ενθουσιασμό την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, διερωτώμενος αν θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, την οποία οι χώρες της περιοχής θεωρούν συμβιβαστική προς το Ιράν.

Οι ηγέτες του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και του Κουβέιτ συνεχάρησαν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ενώ αυτοί της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν, των δύο άλλων χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, δεν το έχουν πράξει ακόμη.

“Αντίο Τραμπ, καλωσήλθες Μπάιντεν”, ήταν ο λιτός τίτλος του Σαουδάραβα χρονικογράφου Αμπντελράχμαν αλ Ρασίντ στην εφημερίδα Asharq al Awsat.

Όπως και πολλοί άλλοι αρθρογράφοι στον Κόλπο, που συνήθως πρόσκεινται στα καθεστώτα, ο Ρασίντ αναφέρει πως φοβάται ότι η πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι ίδια με αυτή του Ομπάμα.

Αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υιοθέτησε την πολιτική της “μέγιστης πίεσης” απέναντι στο Ιράν, ο Μπάιντεν αναμένεται να επιστρέψει σε μια πιο συμβατική πολιτική.

Υπό τον Τραμπ οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δολοφόνησαν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, υπεύθυνο για τη στρατηγική της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.
Στο Μπαχρέιν

Στο Μπαχρέιν η εφημερίδα Akhbar A Khaleej εκφράζει τη λύπη της για την αποχώρηση του Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι του αξίζει “αναγνώριση και ευχαριστίες”.

Νέα πραγματικότητα

“Οι θέσεις του Τραμπ για το Ιράν δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα (…) και θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να τις αλλάξει εντελώς”, εκτιμά ο αρθοργράφος της εφημερίδας Σαγιέντ Ζάχρα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε “καταστροφικές δυνάμεις στις αραβικές χώρες, επιζητώντας να τους δώσει εξουσία”, αναφερόμενος στη φερόμενη στήριξη της τότε αμερικανικής κυβέρνησης στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και αλλού.

Λίγε ώρες προτού αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα.

Η σαουδαραβική εφημερίδα Okaz διερωτάται αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα “αγκαλιάσει τους συμμάχους της”, που είναι οι αραβικές χώρες του Κόλπου, ή αν “θα ανανεώσει (τους δεσμούς της) με τους εχθρούς τους”, το Ιράν.