Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επίδειξη ισχύος από το ΝΑΤΟ στη Ρωσία: Ξεκινά μεγάλα ναυτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο..



Μεγάλα ναυτικά γυμνάσια διάρκειας 12 ημερών ξεκινούν από τη Δευτέρο στη Μεσόγειο οι ΗΠΑ και εταίροι τους στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι.

Η ναυτική άσκηση “Neptune Strike 22” θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου και στόχος της είναι να δοκιμάσει και να δειξει τις ναυτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Κίρμπι. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφαση για τα ναυτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry Truman ένα 24ωρο αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 140 πολεμικών σκαφών και 10.000 αξιωματικών και ναυτών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ατλαντικό κι από τον Ειρηνικό μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό.

Το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman και τα σκάφη συνοδείας του βρίσκονται από τα μέσα Δεκεμβρίου στη Μεσόγειο, εκεί όπου το διέταξε το Πεντάγωνο να λάβει θέση, αντί να προχωρήσει προς τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, η απόφαση ελήφθη για να «καθησυχάσει» τους Ευρωπαίους εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία. Η ανακοίνωση για τις ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ ήλθε λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης αναφορικά με τους φόβους περί πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πεντάγωνο: Οι νατοϊκές ασκήσεις δεν αφορούν άμεσα τα σενάρια για την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι οι εντάσεις με τη Ρωσία έπαιξαν ρόλο στις διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή των ναυτικών ασκήσεων, αλλά τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ «καθεαυτά δεν σχεδιάστηκαν έναντι των σεναρίων που μπορεί να συμβούν αναφορικά με την Ουκρανία». Ο Κίρμπι υπογράμμισε ακόμη ότι η Neptune Strike 22 “είναι πραγματικά μια ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ για να δοκιμαστεί ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων δυνατοτήτων, που θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζουμε να βελτιώνουμε».

Ωστόσο, η άσκηση αυτή δεν εμφανίζεται σε κατάλογο που δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου με τα προγραμματισμένα για το 2022 γυμνάσια στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ. «Γίνονταν σκέψεις – δεδομένων των τωρινών εντάσεων – σχετικά με τη διεξαγωγή ασκήσεων. Και μετά από όλες αυτές τις σκέψεις και διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, ελήφθη η απόφαση να προχωρήσουμε», είπε ο Κίρμπι.