Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ένταση Ρωσίας - Ιαπωνίας: Συνθήκη ειρήνης προβλέπει το Κρεμλίνο για να παύσει η αντιδικία



Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Ιαπωνία να εφαρμόσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, αναφορικά με τις σχέσεις των δύο πλευρών και τις εντάσεις που έχουν προκληθεί μεταξύ τους.

Με φόντο τις αντιδράσεις σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, στις Κουρίλες νήσους, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε το Τόκιο να μην ακολουθήσει πολιτικές που θα αποδειχθούν καταστροφικές όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις.

Σχόλιο αναφορικά με την υπόθεση έκανε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του πως μία συνθήκη ειρήνης μπορεί να τερματίσει την εδαφική αντιδικία για την περιοχή που ανήκει στη Ρωσία από την περίοδο ύστερα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μια συνθήκη ειρήνης μπορεί να κλείσει την πόρτα σε αυτό. Γνωρίζετε ότι εδώ και χρόνια, εμείς, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Πούτιν, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να καταλήξουμε σε αυτήν την ειρηνευτική συνθήκη» επεσήμανε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Η διπλωματική ένταση

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη, ενώ και μέλος της γιαπωνέζικης διπλωματικής αποστολής στη Ρωσία μετέβη στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τακέο Μόρι, ο Ρώσος πρέσβης, Μιχαήλ Γκαλούζιν, τόνισε πως οι αντιδράσεις είναι «απαράδεκτες».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, Γκρίγκορι Καράσιν, ξεκαθάρισε πως η Ρωσία θέλει να συνεργαστεί με την Ιαπωνία όσον αφορά στο ζήτημα, αλλά δεν θα δεχθεί την αναθεώρηση του καθεστώτος των νήσων.