Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εμβόλια- Covid-19: Πάνω από 11,5 εκατ. δόσεις έχει «στοκάρει» στα ράφια η ΕΕ



Πάνω από 11,5 εκατ. δόσεις που έχουν παραδοθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg.

Ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων κατά του Covid-19 που έχουν αποσταλεί από τις φαρμακοβιομηχανίες στις 29 χώρες του μπλοκ και του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ανέρχεται πλέον σε 54,2 εκατ., σε σύγκριση με τα 46 εκατ. που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Τα δεδομένα καλύπτουν την εβδομάδα έως τις 7 Μαρτίου.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ανέρχεται στα 42,6 εκατ., έναντι 34,1 εκατ. την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ECDC, στο 8,2% των ενηλίκων έχει χορηγηθεί η μία δόση του εμβολίου, πράγμα που σημαίνει πως έχει σημειωθεί αύξηση από το 6,5% της προηγούμενης εβδομάδας.  

Επίσης 3,7% έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ  3,1% είχε εμβολιαστεί πλήρες την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε χθες το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Johnson & Johnson ανοίγοντας τον δρόμο και για την τυπική του έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, σάλος έχει προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που παρουσίασαν αρκετά άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ορισμένα εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη να αποσύρουν το εμβόλιο της AstraZeneca με αριθμό παρτίδας ABV5300. 

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, από τη συγκεκριμένη παρτίδα έχουν λάβει εμβόλια η Δανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ελβετία. Από αυτές τις χώρες διέκοψαν μέχρι και χθες το βράδυ τη χρήση του εμβολίου οι: Ιταλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, ενώ την ίδια απόφαση αναμενόταν να λάβει και η Ισλανδία.

Ο ελληνικός ΕΟΦ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας δεν έχει προβεί σε καμία απόσυρση.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση των Βρυξελλών με την φαρμακοβιομηχανία με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ και Επικεφαλής της Task Force για τα εμβόλια Τιερί Μπρετόν να την καλεί την να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.