Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ελ Σαλβαδόρ: Κάθειρξη 30 ετών σε θύμα βιασμού που κατηγορείται για άμβλωση



Ποινή κάθειρξης 30 ετών επιβλήθηκε σε φοιτήτρια, θύμα βιασμού, η οποία κατηγορείται ότι έκανε άμβλωση, στο Ελ Σαλβαδόρ.

Όπως κατήγγειλε η φεμινιστική συλλογικότητα ACDATEE, η γυναίκα έμεινε έγκυος σε ηλικία 18 ετών όταν υπέστη βιασμό, τον οποίο απέφυγε να καταγγείλει στην αστυνομία λόγω απειλών που δεχόταν η οικογένειά της.

Κατά την ίδια πηγή, η φοιτήτρια έχασε τελικά το παιδί, ωστόσο οι δικαστικές αρχές της χώρας την έκριναν ένοχη για ανθρωποκτονία, καταδικάζοντάς την σε κάθειρξη 30 ετών.

Η φοιτήτρια γέννησε τον Απρίλιο του 2016 στο μπάνιο του σπιτιού της σε αγροτική κοινότητα, έπειτα από κυοφορία οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται η φεμινιστική οργάνωση, το βρέφος γεννήθηκε νεκρό.

Η καταδίκη της για άμβλωση «είναι άδικη και θα ασκήσουμε έφεση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μορένα Ερέρα, μέλος της συλλογικότητας για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στο Σαλβαδόρ (ACDATEE).

Η νεαρή καταδικάστηκε την Τετάρτη από δικαστήριο στο Κοχουτεπέκε «χωρίς καμιά απτή απόδειξη», τόνισε η ίδια και κατηγόρησε τη δικαιοσύνη ότι έλαβε αυτή την απόφαση με βάση τις «προκαταλήψεις» στη χώρα.

Η νεκροψία - νεκροτομή έδειξε ότι το βρέφος πέθανε από πνευμονία. Η υπεράσπιση ανέφερε ότι η έφηβη αρνιόταν να δεχθεί ότι ήταν έγκυος.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, οι αμβλώσεις είναι παράνομες ακόμη και για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιπλοκών, επισύροντας ποινές κάθειρξης έως και 40 ετών.

Σήμερα στη χώρα  17 γυναίκες βρίσκονται στη φυλακή εξαιτίας αμβλώσεων.

Από τον Οκτώβριο στο κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ μελετάται σχέδιο νόμου για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, ωστόσο η συζήτηση έχει περιέλθει σε τέλμα εξαιτίας της αντίθεσης των κομμάτων της δεξιάς.