Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έκτακτο δάνειο 105 εκατ. δολ. στην Αϊτή, ενέκρινε το ΔΝΤ



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε χθες Δευτέρα τη χορήγηση έκτακτου δανεισμού ποσού ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή, χώρα βυθισμένη σε ανθρωπιστική κρίση επιδεινούμενη από τον πληθωρισμό.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να επιτρέψουν στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής θάλασσας να «υποστηρίξει όσους πλήττονται περισσότερο από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, με διανομές τροφής και χορήγηση επιδομάτων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», εξήγησε η Αντουανέτ Σάγεχ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί από το ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση «επισιτιστικών κρίσεων» του ΔΝΤ, που δημιουργήθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου και προβλέπεται να έχει διάρκεια ζωής έναν χρόνο.

Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό εργαλείο έχει σκοπό να προσφέρεται ταχεία πρόσβαση σε κεφάλαια που χρειάζονται επειγόντως κράτη αντιμέτωπα με διατροφική ανασφάλεια, ειδικά σε περιπτώσεις απροσδόκητων σοκ, προβλημάτων στις εισαγωγές δημητριακών ή απότομης ανόδου των τιμών.

«Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Αϊτής ζει ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας», υπενθυμίζει το ΔΝΤ, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «υγειονομική κρίση» (σ.σ. νέα επιδημία χολέρας) και «σοβαρά προβλήματα ασφαλείας» (σ.σ. τη φονική δράση συμμοριών).

Η Αϊτή «επλήγη σκληρά από τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», ιδίως από «τον πληθωρισμό ρεκόρ», υπογράμμισε η κυρία Σάγεχ, πάντα κατά το δελτίο Τύπου.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί μέσω του μηχανισμού ταχείας πίστωσης (Rapid Credit Facility, RCF), ο οποίος επιτρέπει δανεισμό με μηδενικό επιτόκιο σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το ποσό των 105 εκατ. δολαρίων είναι χονδρικά ίσο με το 0,5% του ΑΕΠ της Αϊτής.