Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 -

Εκρήξεις σε κέντρο φιλοξενίας στο Τορίνο - Συμπλοκές μεταναστών με ντόπιους και αστυνομίαΒία ξέσπασε έξω από σπίτια ενός πρώην Ολυμπιακού χωριού, στην Ιταλία, όπου στεγάζονται 1.300 μετανάστες.

Μεγάλης έντασης ταραχές και συμπλοκές ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ των κατοίκων και των μεταναστών, όταν δύο εκρήξεις σημειώθηκαν ακριβώς έξω από το κέντρο μεταναστών στο Τορίνο. Οι εκρήξεις ήταν αρκετά ισχυρές, ώστε ταρακούνησαν τα παράθυρα των γύρω σπιτιών, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Το πρωί, μια ομάδα περίπου 300 μεταναστών μπλόκαρε τον κεντρικό δρόμο έξω από το σύμπλεγμα κατοικιών. Επίσης έσπασαν οδικά σήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ άλλοι φώναζαν στους Ιταλούς ντόπιους.

Πλάνα που τραβήχτηκαν από μάρτυρες, χθες το βράδυ, απεικονίζουν τους μετανάστες να εκσφενδονίζουν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών. Οι κάτοικοι κλειδώθηκαν στα καταστήματα για να αποφύγουν κάποιο «αδέσποτο» αντικείμενο.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι μετανάστες τους έλεγαν ότι είναι «Ιταλοί ρατσιστές», καθώς η κυκλοφορία σταμάτησε έξω από το κέντρο μεταναστών. Κανείς δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί που εστάλησαν μέσω ταχυδρομείου, σύμφωνα με την La Stampa . 

Το δημοτικό συμβούλιο του Τορίνο αναφέρει ότι είναι «ανήσυχο» για τη βία που έχει ξεσπάσει. Ένας αξιωματούχος είπε ότι ελπίζει πως η αστυνομία θα φτάσει στον εντοπισμό των υπευθύνων όσο το δυνατόν συντομότερα. 

Περίπου 1.300 μετανάστες ζουν σε κτίρια που αρχικά χτίστηκαν για τους αθλητές, όταν η πόλη φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006.

Η αστυνομία είπε ότι τα πάντα ξεκίνησαν από έναν καυγά μεταξύ οπαδών της Ντιναμό Κιέβου και της Νάπολι, που ξέσπασε έξω από ένα κατάστημα στοιχημάτων, λίγο μετά τον αγών των δύο ομάδων για το Champions League. Αυτός ο καυγάς φαίνεται ότι γενικεύθηκε και κατέληξε σε αυτό τον εκτεταμένο καυγά μεταξύ ντόπιων και μεταναστών.

Ένας μάρτυρας είπε στη La Stampa : «Ήμασταν ήδη στο κρεβάτι, όταν έγινε μια έκρηξη έξω από αυτά τα κτίρια που τίναξε τα παντζούρια και τα παράθυρα..

Στη συνέχεια, μια ομάδα ανθρώπων έτρεξε έξω ουρλιάζοντας. Ήμασταν φοβισμένοι, όχι για εμάς τους ενήλικες αλλά για τα παιδιά μας».

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής δήλωσε: «Μέχρι χθες είχαμε απλά βαρεθεί αυτή την κατάσταση ανομίας Τώρα πραγματικά φοβόμαστε».

Το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει την ενίσχυση της αστυνόμευσης έξω από τα πρώην Ολυμπιακά καταλύματα, την Παρασκευή.