Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Εκπνέει η εκεχειρία στη Συρία: Οι τελευταίες κινήσεις Τουρκίας, Ρωσίας και ΗΠΑ στην πολεμική «σκακιέρα»



Την ώρα που η εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία  κρέμεται από μία κλωστή τα βλέμματα όλων στρέφονται στη σημερινή συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς αναμένεται να κριθούν πολλά για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή και τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία.

Οι «παίχτες» που βρίσκονται πάνω στην πολεμική «σκακιέρα» της Συρίας αρχίζουν και βγάζουν στο τραπέζι όλα τα όπλα τους προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα.

 

Η εκεχειρία των 5 ημερών εκπνέει στις 10 το βράδυ και πλέον όλοι περιμένουν πως θα κινηθούν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας, οι Κούρδοι που αποχώρησαν από την περίμετρο στην οποία θέλει να φτιάξει τη ζώνη ασφαλείας η Τουρκία αλλά και οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν επιρροή, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Οι Κούρδοι, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι πλευρές,  έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται από πολλές περιοχές της «ζώνης ασφαλείας» που οραματίζεται ο Ερντογάν. Παρ’όλα αυτά οι Τούρκοι δεν παραλείπουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, ότι εφόσον δεν έχουν πάρει αυτό που θέλουν στο τέλος των 120 ωρών, η επιχείρηση θα συνεχιστεί και μάλιστα σφοδρότερα.

Για να… μην υπάρχουν αμφιβολίες για τα λεγόμενα της, η Άγκυρα έστειλε και άλλα τεθωρακισμένα από τουρκική πλευρά στη Συρία, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις που ήδη βρίσκονται στην περιοχή.

 

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, οι ΗΠΑ μέσω του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προχώρησε σε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.

Μιλώντας στο CNBN ο Μάικ Πομπέο αφού διευκρίνισε πως «προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Μια τέτοια δήλωση έρχεται εν μέσω έντονης κριτικής που δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφαση να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να προδώσει με αυτόν τον τρόπο τους επί χρόνια συμμάχους του, Κούρδους.

Παρ΄όλα αυτά ο κ. Πομπέο δεν αποκάλυψε ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.