Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας ενόψει εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ



Σε... «πανηγυρικό» κλίμα εγκαινιάστηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας οι διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε ένα ανελέητο μακελειό με τουλάχιστον 51νεκρούς.

Η τελετή ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, να καλωσορίζει εν μέσω χειροκροτημάτων τους προσκεκλημένους.

«Οι ΗΠΑ τελικά έκαναν το επόμενο βήμα, ένα μεγάλο βήμα το οποίο ψηφίστηκε, αλλά και αμφισβητήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Ξανά οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο ως το πρώτο έθνος που μετέφερε την πρεσβεία του», σημείωσε ο πρέσβης.

Εντωμεταξύ στους 51 ανέρχονται οι νεκροί και 2700 οι τραυματίες  στην Παλαιστίνη, ανάμεσά τους και  8 δημοσιογράφοι , από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, κατά  στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. 

Νωρίτερα ο Μαχμούντ Αμπάς ώρα κύρηξε τριήμερο πένθος γαι τους νεκρούς στη Λωρίδα της γάζας

Διαμαρτυρία νεαρών Εβραίων στη Βηθλέεμ κατά της Ουασινκτον για την μεταφορά της Αμερικάνικης Πρεσβείας

 

 Η απόφαση Τραμπ να εγκαινιάσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, άναψε φωτιές στον Αραβικό κόσμο με χιλιάδες Παλαιστινίους να ξεχύνονται στους δρόμους καθώς εκτιμούν πως Ισραήλ και ΗΠΑ οδεύουν προς το να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα της χώρας.

Εκπρόσωπός της Τουρκίας για το αιματοκύλισμα στην Γαζα δηλώνει πως: "Η Ουάσινγκτον είναι ο εταίρος του Ισραήλ και συνυπευθύνη για τη σφαγή στη Γάζα".

Πρίν από λίγο βομβάρδισαν περιοχή της Παλαιστίνης βόρεια της Beit Lahia στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας! 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE EIKONA 

 

Πολεμούν με ότι βρούν μπροστά τους:

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα, και μικρές ομάδες επιχείρησαν να πλησιάσουν με κίνδυνο της ζωής τους τον φράκτη ασφαλείας που φρουρείται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό. Από τη δική του μεριά το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς που διοικεί τη Γάζα ότι υποκινεί τη βία. Τα επεισόδια άλλωστε της 30ης Μαρτίου όταν και σκοτώθηκαν 45 Παλαιστίνιοι, είναι νωπά.

Συλλήψεις πραγματοποιούνται και μέσα στην πόλη της Ιερουσαλήμ ενόψει τελετής εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Δακρυγόνα έπεσαν και από Drone.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε ακόμη στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα "Σιδερένιο Τείχος" και όποιον το πλησιάσει ως "τρομοκράτη".

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αεροσκάφη τους έριξαν φυλλάδια στη Γάζα, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάσουν στον φράχτη ασφάλειας της κοινής συνοριακής γραμμής, αλλά και να μην εμπλακούν σε δραστηριότητες απειλητικές για την ζωή τους στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Παράλληλα, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους "για την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Ισραήλ", όπως ανακοινώθηκε.

Ο Ισραηλινοί έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και των συνόρων της Δυτικής Όχθης, καθώς αναμένεται κλιμάκωση των επεισοδίων κατά την αυριανή ημέρα (15η Μαΐου), την ημέρα Μνήμης της Εξόδου των Παλαιστινίων.

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη "Νάκμπα" (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Παγκόσμια ανησυχία

Ανησυχία προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η σημερινή εξαγγελθείσα μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

 

Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».

 

Διαβάστε επίσης: Νετανιάχου: "Ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ"