Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

E.E.: Πρόταση για νέα κονδύλια προς τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία



Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς ζήτησε σήμερα από τα κράτη μέλη της Ένωσης να δεσμευτούν για τη χορήγηση νέας χρηeματοδότησης προς τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, μόλις εξαντληθούν τα υπάρχοντα κονδύλια των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγεί η ΕΕ.

«Δεν μπορούμε απλά να αποσυρθούμε όταν τελειώσει η υπάρχουσα χρηματοδότηση. Η επιβίωση ανθρώπων εξακολουθεί να εξαρτάται από τη στήριξη που τους παρέχουμε», δήλωσε ο Λέναρτσιτς στη γερμανική εφημερίδα FAZ. «Το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «έτοιμη να εξετάσει πρόσθετη βοήθεια» για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και καλεί τα κράτη μέλη να «εγγυηθούν επιπλέον χρηματοδότηση», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με την FAZ, δύο προγράμματα βοήθειας προς τους πρόσφυγες αναμένεται να στερέψουν από χρήματα τους ερχόμενους μήνες.

Νωρίτερα σήμερα, ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και να λάβει και άλλα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Άγκυρα.