Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΕΕ προς τα κράτη - μέλη: Να ξεκινήσει νωρίτερα ο εμβολιασμός των πληθυσμών κατά της γρίπης



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν φέτος νωρίτερα και σε ευρύτερη κλίμακα τις εκστρατείες εμβολιασμού των πληθυσμών τους κατά της γρίπης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ταυτοχρόνως ξεσπάσματα γρίπης και Covid-19 το φθινόπωρο.
Η Κομισιόν θέλει να προληφθεί ο κίνδυνος τα νοσοκομεία να κορεστούν για άλλη μια φορά από ένα πλήθος ασθενών, όπως συνέβη στην κορύφωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
"Ταυτόχρονα ξεσπάσματα εποχικής γρίπης και Covid-19 θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας", αναφέρει σε έγγραφό της, στο οποίο παρατίθεται ένας κατάλογος με τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για να προετοιμαστούν τα κράτη μέλη της ΕΕ για ένα πιθανό μεγάλο δεύτερο κύμα Covid-19 το φθινόπωρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν νωρίτερα στον εμβολιασμό των πληθυσμών των χωρών τους για τη γρίπη, το καλοκαίρι. Συνήθως τα εμβόλια για την γρίπη γίνονται στην Ευρώπη το φθινόπωρο.
Οι Βρυξέλλες κάλεσαν επίσης φέτος τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν περισσότερα εμβόλια κατά της γρίπης και να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ για SARS-CoV-2 περισσότερους ανθρώπους και να δημιουργήσουν επαρκή συστήματα ιχνηλάτησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών που θα λειτουργούν διασυνοριακά εντός των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο σε αυτό το στάδιο μόνο 10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει σε λειτουργία τέτοιες εφαρμογές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ