Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δημοσκόπηση δείχνει Ζιπέ στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών



Την ώρα που τα σενάρια που θέλουν στελέχη των Ρεπουμπλικάνων να σκοπεύουν να προτείνουν τον Αλέν Ζιπέ για τη θέση του υποψηφίου της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές -στη θέση του Φρανσουά Φιγιόν-, νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Φιγιόν χάνει έδαφος, ενώ ο Ζιπέ θα περνούσε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Αλέν Ζιπέ ετοιμάζεται να κάνει δηλώσεις το πρωί της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει συνεδρίαση των Ρεπουμπλικάνων για «εκτίμηση» της κατάστασης.

Ο Φιγιόν, ο οποίος έχει δει τα ποσοστά του να μειώνονται μετά το σκάνδαλο «Πενέλοπε», απάντησε με μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι και συνέντευξη στο France 2. «Κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να είμαι υποψήφιος» είπε μεταξύ άλλων.

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Ο υποψήφιος της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, που βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου, χάνει έδαφος στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο, ωστόσο ο συντηρητικός Αλέν Ζιπέ, ο οποίος έχασε από τον Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, θα κατάφερνε να εκλεγεί στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στην περίπτωση που τον αντικαθιστούσε, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Η δημοσκόπηση του Kantar Sofres-Onepoint διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 2ας Μαρτίου και 4ης Μαρτίου, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις από τους κόλπους του ίδιου του κόμματός του ο Φιγιόν να αποσυρθεί από την κούρσα και τη θέση του να πάρει ο Ζιπέ.

Ο Φρανσουά Φιγιόν θα εξασφάλιζε μόλις το 17% των ψήφων στον α΄ γύρο, καταγράφοντας πτώση 3% σε σύγκριση με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα, μια επίδοση που θα τον απέκλειε από τον επόμενο γύρο.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν θα περνούσαν στον β΄ γύρο συγκεντρώνοντας 26% και 25% αντίστοιχα, σύμφωνα με την έρευνα όπου συμμετείχαν 1.027 άνθρωποι.

Στην περίπτωση που ο Ζιπέ έπαιρνε την θέση του Φιγιόν, ο πρώην πρωθυπουργός θα επικρατούσε του Μακρόν στον α΄ γύρο και θα έπαιρνε το εισιτήριο για τον β' γύρο τμε 24,5% έναντι 27% της Μαρίν Λεπέν, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα συγκέντρωνε ποσοστό 20%.

Φιγιόν: Κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει από το να είμαι υποψήφιος

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, είπε ότι «κανείς δεν (μπορεί) σήμερα να (με) εμποδίσει να είμαι υποψήφιος», αρνούμενος να υποκύψει στις πιέσεις στελεχών του κόμματός του να αποσυρθεί από την κούρσα για τον προεδρικό θώκο.

«Την υποψηφιότητά μου υποστηρίζει πάντα η πλειονότητα των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, το πιστεύω αυτό και το απέδειξα σήμερα το απόγευμα» είπε ο Φιγιόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, μετά τη συγκέντρωση που διοργάνωσε με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του στο Παρίσι.

Μάλιστα, ο Φιγιόν είπε αναφερόμενος στα σενάρια που αφορούν τον Ζιπέ: «Εάν ήθελαν το πρόγραμμα του Αλέν Ζιπέ, τότε έπρεπε να ψηφίσουν τον Αλέν Ζιπέ» στις κομματικές εκλογές.

Δηλώσεις του Ζιπέ τη Δευτέρα

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα πραγματοποιήσει δηλώσεις σε δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας.

Νωρίτερα, πηγή στους γάλλους Ρεπουμπλικανούς που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αλέν Ζιπέ συζήτησαν το Σάββατο «την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Την ίδια ώρα, ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού γαλλικού κόμματος UDI, συμμάχου των Ρεπουμπλικανών, προειδοποίησε σήμερα μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 ότι η συνέχιση της στήριξης του Φιγιόν για την υποψηφιότητα της προεδρίας θα οδηγήσει σε «σίγουρη αποτυχία» και κάλεσε τον Αλέν Ζιπέ να παρέμβει.

«Στους Ολυμπιακούς όταν ο νικητής του χρυσού μεταλλίου αποκλειστεί, τότε αναλαμβάνει ο κάτοχος του αργυρού μεταλλίου» είπε ο Λαγκάρντ.