Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 -

Διχασμένοι οι ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον ΝετανιάχουΕνώ οι ισραηλινοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα έχουν αποδοκιμάσει έντονα το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας, οι αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών είναι διχασμένες.

Ο εισαγγελέας, Καρίμ Χαν, κατέθεσε τη Δευτέρα αιτήσεις για τη σύλληψη του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, καθώς και του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, επικαλούμενος κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και στο κράτος της Παλαιστίνης.

Όπως αναφέρει το «Politico», οι ηγέτες της Ευρώπης ερίζουν για τη σχετική απόφαση. Κάποιοι την βρήκαν «αποκρουστική και ακατανόητη», ενώ άλλοι έσπευσαν να την επικροτήσουν.

«Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες», έγραψε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Hadja Lahbib, σε δήλωσή της στο X, τονίζοντας την υποστήριξη του Βελγίου στο έργο του ΔΠΔ.