Τις τελευταίες ημέρες χάος, ταραχές, διαδηλώσεις και βίαιη καταστολή συγκλονίζουν πολλές πόλεις της Βρετανίας, ακόμα και το Λονδίνο. Σε αυτό εστιάζει η ανάλυση του Economist.
Ο χαρακτηρισμός «αποκρουστικό» είναι πολύ δυνατός.
Αλλά δεν είναι αρκετά δυνατός για να περιγράψει τις ταραχές των τελευταίων ημερών στους δρόμους της Βρετανίας.
Από τότε που τρία κορίτσια δολοφονήθηκαν στο Σάουθπορτ από έγχρωμο, στις 29 Ιουλίου, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις κατά των μεταναστών σε πόλεις της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Με την αστυνομία να «απαντάει» με βίαιη καταστολή και αφαίρεση ελευθεριών, όπως για παράδειγμα έγινε με τα κοινωνικά δίκτυα και τις αναρτήσεις.
Οι χειρότερες ίσως ταραχές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δύσκολα ταιριάζουν με την εικόνα μιας νέας σταθερότητας που θέλει να προβάλει η νέα κυβέρνηση των Εργατικών.
Μερικές χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται τη Βρετανία.
Ο Έλον Μασκ, ένας άνθρωπος ευφυής, έγραψε στο «Χ» ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος.
Μερικοί από τους ταραξίες των τελευταίων ημερών είναι νέοι που γοητεύονται από τη βία, πολλοί όμως είναι αυτοί που θέλουν μία πραγματική αλλαγή στην χώρα τους.
Η δικαιοσύνη θα παίξει εδώ αποτρεπτικό ρόλο: οι ταραξίες είναι πολύ λιγότερο προκλητικοί μπροστά σ’ έναν δικαστή απ’ ό,τι εν μέσω ενός πλήθους κόσμου που απλά βγαίνει και διαδηλώνει.
Φιλελευθερισμός
Η Βρετανία είναι μια όλο και πιο φιλελεύθερη χώρα.
Αρκετοί ντόπιοι θεωρούν πως για να είσαι πραγματικός Βρετανός πρέπει να έχεις γεννηθεί στην Βρετανία.
Οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν τη ήττα μιας κυβέρνησης που υποστήριζε τη καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης.
Η μετανάστευση έχει εξελιχθεί σε μια ανοιχτή πληγή εξαιτίας ενός μίγματος πραγματικών προβλημάτων και πολιτικού οπορτουνισμού.
Το σύστημα ασύλου είναι χαώδες.
Όταν οι Συντηρητικοί ήταν στην εξουσία, δεν είχαν πρόβλημα να εκτοπίσουν αιτούντες άσυλο που διέσχιζαν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του κόμματος «Reform», έχει καταστήσει σαφές ότι το κόμμα του αποτελεί καταφύγιο όσων διαφωνούν με τους παράνομους μετανάστες χωρίς να θέλουν κατ’ ανάγκη να βγουν στους δρόμους.
Η βία λοιπόν μπορεί να κοπάσει, ταυτόχρονα όμως να επιταχύνει τις διαδικτυακές διαδικασίες ριζοσπαστικοποίησης και αντι-ριζοσπαστικοποίησης.
Η κυβέρνηση πρέπει λοιπόν να συνδυάσει την άτεγκτη δικαιοσύνη με μια έξυπνη πολιτική.
Να τιμωρήσει τους ελάχιστους ταραξίες, αλλά να προσελκύσει όσους δεν θέλουν να μείνουν στο περιθώριο και να προσπαθήσει να ακούσει τους Βρετανούς πολίτες.
Οι γρήγορες δίκες και καταδίκες είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσει η βία.
Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Για να γίνουν λίγο καλύτερα τα πράγματα, θα πρέπει γίνουν τρία βήματα:
- Πρώτον, να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για τη διάλυση των μύθων της μετανάστευσης.
- Η δεύτερη προσέγγιση είναι να διορθωθούν τα λάθη. Η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο θα αποτρέψει τον συνωστισμό μεταναστών σε ξενώνες.
- Και η τρίτη προσέγγιση είναι να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι συγκοινωνίες και η υγεία.