Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Δεν υποχωρήσαμε» υπονοούν οι ΗΠΑ για την υπόθεση Καβαλά



Οι Ηνωμένες Πολιτείες «σημείωσαν» τις πρόσφατες παρατηρήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εγκατέλειψε το σχέδιο απέλασης δέκα Δυτικών πρεσβευτών, μεταξύ των οποίων και εκείνου των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν «να προωθούν το κράτος δικαίου».

«Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να προωθούμε το κράτος δικαίου, να προωθούμε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρεσβευτές στις 18 Οκτωβρίου για την υπόθεση του φυλακισμένου φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά συνάδει με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι πιστεύει ότι είναι καλύτερο να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία, αφού η Άγκυρα και η Δύση αποκλιμάκωσαν τη διπλωματική κρίση.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία επί των κοινών προτεραιοτήτων μας και, όπως με κάθε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε διάλογο για την επίλυση τυχόν διαφωνιών», είπε ο Πράις. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι η συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διέταξε την απέλαση δέκα πρεσβευτών, μεταξύ των οποίων ήταν και εκείνοι των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αφορμή στάθηκε η κοινή ανακοίνωσή τους, στις 18 Οκτωβρίου, με την οποία ζητούσαν την αποφυλάκιση του μαικήνα και επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς δίκη.

Την Δευτέρα, οι δέκα πρεσβευτές ανέφεραν, κυρίως με αναρτήσεις τους στο Twitter, ότι εφαρμόζουν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης που αφορά τις διπλωματικές σχέσεις και απαγορεύει κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας που τους φιλοξενεί.

«Υποχώρησαν», σχολίασε ο Ερντογάν.

Ο Νεντ Πράις διαβεβαίωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι σημερινές ανακοινώσεις είχαν ως μοναδικό στόχο να αποσαφηνίσουν ότι η δήλωση της 18ης Οκτωβρίου «συνάδει με το άρθρο 41» της Σύμβασης της Βιέννης, αποφεύγοντας να αναλύσει το περιεχόμενό της.