Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δέκα εκατ. δολάρια για τα «κεφάλια» έξι Ρώσων αξιωματικών



Οι ΗΠΑ προσφέρουν έως και 10 εκατ. δολάρια σε όποιον παράσχει πληροφορίες σχετικά με έξι άτομα που περιγράφουν οι αρχές ως αξιωματικούς της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι έξι καταζητούμενοι, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που έπληξαν κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ.

Οι έξι αξιωματικοί εργάζονται σε μια εστιασμένη στον κυβερνοχώρο μονάδα της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) και συμμετείχαν σε μια παγκόσμια επίθεση κακόβουλου λογισμικού το 2017, που μόλυνε τους υπολογιστές πολλών ιδιωτικών οντοτήτων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομειακού συστήματος, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβερνοεπίθεση «NotPetya» του 2017 κατέστρεψε τμήματα της υποδομής της Ουκρανίας και κατέστρεψε υπολογιστές σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό.

Το 2020 ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες στους έξι αξιωματικούς της μονάδας «Sandworm» για συνωμοσία σε απάτη και κατάχρηση υπολογιστών, μεταξύ άλλων κατηγοριών, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αποζημίωση έως και 10 εκατ. δολάρια θα δοθεί για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην «ταυτοποίηση ή τοποθεσία οποιουδήποτε ατόμου που, ενώ ενεργεί υπό την καθοδήγηση ή υπό τον έλεγχο μιας ξένης κυβέρνησης, συμμετέχει σε κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο κατά των κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από τη ρωσική πλευρά.