Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δανία: Η κυβέρνηση απομονώνει σε νησί τους μετανάστες με ποινικό μητρώο



Σ΄ ένα απομονωμένο νησί στα ανοικτά της χώρας στέλνει τους εγκληματίες μετανάστεςπου προορίζεται για απέλαση η κυβέρνηση της Δανίας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κρίστιαν Γένσεν, πρόκειται για το νησί «Lindholm» με έκταση 17 στρεμμάτων. 

 Στην απόφαση αυτή κατέληξαν η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας και του συμμάχου της, του αντιμεταναστευτικό Λαϊκού Κόμματος (DF), όπως σχολιάζουν οι «New York Times».

Δριμεία κριτική για την απόφαση ασκεί η αντιπολίτευση με ορισμένους πολιτικούς να κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική κατάρρευση».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μόρτεν Οστρεγκάαρντ υποστήριξε ότι η επιλογή του νησιού αποτελεί απλά μία συμβολική κίνηση, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα της μετανάστευσης στη χώρα.

«Ναι» από το αντιμεταναστευτικό DF 

Αντιθέτως, το αντιμεταναστευτικό κόμμα «DF» έσπευσε να χαιρετήσει την απόφαση της κυβέρνησης ανεβάζοντας στο Twitter ένα καρτούν, στο οποίο φαίνεται ένας μελαψός άνδρας να «εκτοπίζεται» από ένα πλοίο στο ερημονήσι.

«Οι ξένοι εγκληματίες δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στη Δανία. Μέχρι να μπορέσουμε να τους ξεφορτωθούμε, θα τους μεταφέρουμε στο νησί Lindholm, όπου θα υποχρεωθούν να παραμείνουν τη νύχτα στο νέο κέντρο απελάσεων.Εκεί θα υπάρχουν παντού αστυνομικοί», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Πώς θα λειτουργεί το νησί 

Το κέντρο θα φιλοξενεί τους αιτούντες άσυλο το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί και έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, καθώς και ξένους υπηκόους που δεν έχουν άδεια παραμονής, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν νομίμως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Δανία υπάρχουν ήδη δύο κέντρα κράτησης για εγκληματίες και αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί.