Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το CDC δεν αποσύρει όλα τα τεστ PCR για την COVID-19 ως αναξιόπιστα



Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε σελίδες ενημέρωσης και δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) αποφάσισε να αποσύρει τα τεστ PCR για τη πανδημική νόσο COVID-19 καθώς είναι αναξιόπιστα και δε μπορούν να διακρίνουν μεταξύ του ιού SARS-CoV-2 και ιών της γρίπης. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.

Τον εν λόγω ισχυρισμό αναπαρήγαγε και ο καθηγητής φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας καθώς και ο χειρούργος Δημήτρης Γάκης στους λογαριασμούς τους στο Facebook.

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στη δήλωση περί γρίπης που γίνεται στις δημοσιεύσεις των κυρίων Κούβελα και Γάκη. Από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19 οι περιπτώσεις γρίπης που έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με αρκετούς επιδημιολόγους, είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας που λήφθηκαν για τον περιορισμό της COVID-19. Επειδή οι ιοί της γρίπης έχουν αντίστοιχο τρόπο μετάδοσης με τον SARS-CoV-2 τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού είχαν επίσης επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης. Μάλιστα, επειδή αυτοί οι ιοί δεν μεταδίδονται με την ίδια ευκολία όπως ο SARS-CoV-2, τα ίδια μέτρα περιορισμού είχαν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον περιορισμό κρουσμάτων γρίπης. 

Όσον αφορά το ζήτημα των διαγνωστικών τεστ PCR, o ισχυρισμός ότι πρόκειται για αναξιόπιστη μέθοδο εντοπισμού του SARS-CoV-2 έχει εμφανιστεί αρκετές φορές τη περίοδο της πανδημίας.

Οι αναφορές για απόφαση απόσυρσης των τεστ PCR από το CDC βασίζονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός στις 21 Ιουλίου 2021, στην οποία αναφέρει ότι θα ανακληθεί το αίτημα που είχε γίνει στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης (EUA) σχετικά με την ειδική διαγνωστική μέθοδο της PCR για τον ιό SARS-CoV-2. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα προσαρμοσμένο τεστ PCR που αφορούσε τον εντοπισμό του συγκεκριμένου ιού σε βιολογικά δείγματα. Η ανακοίνωση του CDC ωστόσο δεν αποτελεί κριτική στην αξιοπιστία αυτής της διαγνωστικής μεθόδου. Η άδεια που είχε το συγκεκριμένο τεστ επέτρεπε τον έλεγχο βιολογικών δειγμάτων ασθενών για έναν μόνο παθογόνο παράγοντα, συγκεκριμένα τον SARS-CoV-2.

Σε κανένα σημείο της σχετικής ανακοίνωσης του CDC δε γίνεται αναφορά σε αναξιοπιστία της τεχνικής ή σε προβλήματα διάκρισης μεταξύ του SARS-CoV-2 και άλλων ιών. Δεδομένου του ότι σχετικά σύντομα θα μπούμε στη περίοδο γρίπης, το CDC προτείνει τη χρήση συνδυαστικών τεστ PCR (multiplex PCR) τα οποία θα μπορούν να ελέγχουν ταυτόχρονα το ίδιο βιολογικό δείγμα και για τον εκάστοτε ιό της γρίπης και για τον SARS-CoV-2, γλιτώνοντας με αυτό το τρόπο χρόνο και πόρους από τα εργαστήρια που θα διεξάγουν τους ελέγχους.

Σε δηλώσεις της Kristen Nordlund, εκπροσώπου του CDC, στη σελίδα ελέγχου γεγονότων factcheck.org, η οποία αποτελεί μέλος του IFCN, επιβεβαίωσε αυτά που προαναφέραμε. Συγκεκριμένα η κ. Nordlund ανέφερε τα εξής:

Παρότι το διαγνωστικό τεστ RT-PCR για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 κάλυπτε μια σημαντική ανάγκη όταν αναπτύχθηκε, και ενώ δεν έχει δείξει προβλήματα απόδοσης, η ζήτηση για το εν λόγω τεστ έχει μειωθεί καθώς πλέον έχουν αναπτυχθεί τεστ με μεγαλύτερη απόδοση και τη δυνατότητα εξέτασης πολλαπλών παθογόνων παραγόντων με το ίδιο βιολογικό δείγμα (multiplexed assays).

Επιπρόσθετα και ο Jim McKinney, εκπρόσωπος του FDA ανέφερε τα εξής στο factcheck.org:

Το FDA δεν έχει εκδώσει καμία δήλωση η οποία να αμφισβητεί την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που έδιναν ή δίνουν τα τεστ PCR γενικά ενώ θα συνεχίσει να δέχεται προτάσεις για χορήγηση έγκρισης σε πιστοποιημένα τεστ PCR.

Συμπέρασμα

Το CDC δεν ανέφερε στην πρόσφατη ανακοίνωση του ότι αποσύρει τα τεστ PCR που χρησιμοποιούνταν για τον SARS-CoV-2 επειδή είναι αναξιόπιστα. Δεδομένου του ότι πλησιάζει εποχή γρίπης, ο φορέας συστήνει σε διαγνωστικά εργαστήρια να χρησιμοποιούν συνδυαστικά τεστ PCR τα οποία μπορούν να εντοπίζουν ταυτόχρονα ιούς που προκαλούν την εποχιακή γρίπη και τον SARS-CoV-2 από το ίδιο βιολογικό δείγμα ώστε να γλιτώνουν χρόνο και πόρους.