Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Brexit -Τζόνσον: Το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει συμφωνία



Οι βρετανοί διαπραγματευτές εξακολουθούν να προσπαθούν να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ο τερματισμός της μεταβατικής περιόδου χωρίς μια τέτοια συμφωνία παραμένει το πιθανότερο αποτέλεσμα, δήλωσε και πάλι σήμερα ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι διαπραγματευτές εργάζονταν μέχρι αργά την περασμένη νύκτα και επανέλαβαν τις συνομιλίες σήμερα το πρωί.
«Παραμένουν εκεί για να εργασθούν ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές που παραμένουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Μια έξοδος στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η Αυστραλία, παραμένει η πιθανότερη έκβαση και γι' αυτό σχεδιάζουμε γι' αυτό το ενδεχόμενο, αλλά παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, εάν είναι δυνατόν».
Η Αυστραλία δεν έχει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών διέπονται από τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Εξάλλου, δύο διπλωμάτες και ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι δεν περιμένουν πως θα υπάρξει αύριο, Παρασκευή, μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, λέγοντας πως οι θέσεις των διαπραγματευτών εξακολουθούν να απέχουν στο κρίσιμο ζήτημα της αλιείας.
Πηγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε χωριστά στο Reuters πως ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στους βουλευτές πως μια συμφωνία «μέσα στις επόμενες ημέρες είναι δυνατή, αλλά δύσκολη, ιδιαίτερα όσον αφορά την αλιεία».
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως ο Μπαρνιέ είπε πως μια συμφωνία είναι δυνατόν να συναφθεί μέχρι αύριο, Παρασκευή.
Όμως διπλωμάτες της ΕΕ, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, είπαν πως ο Μπαρνιέ και ο βρετανός ομόλογός του, ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεντρώνονται στην αλιεία κατά τις συνομιλίες τους, οι οποίες διεξάγονται με άκρα μυστικότητα.
Οι ίδιοι είπαν πως οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει θα προβλέπει ένα «διαφοροποιημένο» σύστημα στις ποσοστώσεις αλιείας, αλλά δεν περιμένουν πως αυτό θα συμβεί μέχρι αύριο, Παρασκευή.
ΠΗΓΗ; ΑΠΕ-ΜΠΕ