Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 -
Μέτριο

25 °C

Σήμερα, 23. Σεπτεμβρίου 2020

Brexit: Θέμα ωρών η συμφωνία - Αποφεύχθηκε το θρίλερΎστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ο κύβος για το Brexit φαίνεται να ερρίφθη. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύεται ότι η συμφωνία είναι θέμα χρόνου και πως Βρυξέλλες - Λονδίνο είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη κοινής απόφασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμφανιζόταν αρχικά απαισιόδοξος για την αποφυγή του «no deal», τονίζει ότι η συμφωνία για το «διαζύγιο» είναι σχεδόν έτοιμη. Επισήμανε, μάλιστα, ότι είναι πιαθνό η συμφωνία να κλείσει στην Ευρωπαίκή Σύνοδο της Πέμπτης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε από την πλευρά της ενώπιον δημοσιογράφων ότι τα νέα «δεν είναι κακά».

Αισιόδοξες εμφανίζονται και οι ευρωπαϊκές πηγές: «Μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε και αναμένει μια συνολική υποστήριξη από την κυβέρνηση στο Λονδίνο», διαμηνύουν.

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ.

«Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στους κορυφαίους υπουργούς του ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν», είπε ο εκπρόσωπος.

Πώς ξεκίνησε η συζήτηση

Δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε, πριν από λίγες ώρες, ότι κοντά σε συμφωνία βρίσκoνται Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, δημοσίευμα του Guardian, ανέφερε ότι ένα βήμα πίσω φαίνεται πως έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο το πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Ο Guardian μετέδωσε επίσης πληροφορίες ότι υπάρχει ήδη προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου.