Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Brexit: Πάγωσαν το νομοσχέδιο και η στερλίνα



Ύστερα από ένα ράλι - έστω και μετ' εμποδίων- η στερλίνα είχε ανατιμηθεί περισσότερο από 8% από τον Σεπτέμβριο και πολλοί πίστευαν ότι θα συνεχίσει την ανοδική τροχιά, ειδικά εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πετύχαινε κάποια νίκη στη Βουλή. Η τελευταία ήρθε, αλλά κράτησε λίγα μόνο λεπτά, με αποτέλεσμα να ανακοπεί απότομα η κούρσα του νομίσματος. 

Με τους βουλευτές να απορρίπτουν το fast track χρονοδιάγραμμα του Τζόνσον και τον Βρετανό πρωθυπουργό να αποφασίζει να παγώσει το νομοσχέδιο, η στερλίνα υποτιμήθηκε έως και 0,8% έναντι του δολαρίου για να περιοριστούν στη συνέχεια οι απώλειές της. Οι επενδυτές είναι αμήχανοι, γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. 

 
 

Πηγές της Ντάουνινγκ της Στριτ άφηναν πάντως χθες να εννοηθεί ότι εάν η Ε.Ε. δώσει την τρίμηνη παράταση στο Λονδίνο, ο Μπόρις Τζόνσον θα προκηρύξει εκλογές. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αρνηθούν κάποιας μορφής παράταση. Ωστόσο εάν αυτή είναι τελική πολύ πιο σύντομη και πιο ευέλικτη από ό,τι έχει ζητήσει η βρετανική Βουλή, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ξανασκεφτεί τα σχέδια των εκλογών. 

Σε κάθε περίπτωση ακόμη μία προθεσμία, αυτή της 31ης Οκτωβρίου φαίνεται να χάνεται.