Tην έναρξη της δεύτερης φάσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα εγκρίνουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, αλλά θα απαιτήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να περάσει ένα νόμο για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, πριν οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση σε ό,τι αφορά το εμπόριο να μπορέσουν να προχωρήσουν αληθινά.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση στους 27 να αρχίσουν «το συντομότερο δυνατό» οι συνομιλίες για τη σχέση των δύο πλευρών μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας της αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαζυγίου, στα τέλη του Μαρτίου του 2019.
Στο δείπνο με τους ομολόγους της, με το οποίο έκλεισε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, η Μέι για άλλη μια φορά διαβεβαίωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μια «βαθιά και ειδική» σχέση με τους Ευρωπαίους μετά το Μπρέξιτ προς «αμοιβαίο» όφελος.
Η ομιλία της συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας έτυχε «θετικής» υποδοχής, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή, διευκρινίζοντας ότι οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες την επευφήμησαν.
«Η Τερέζα Μέι έκανε καλές προτάσεις» κι αυτό συνεπάγεται ότι «οι 27 θα διαπιστώσουν αύριο (ότι έχουν σημειωθεί) επαρκείς πρόοδοι» και οι συνομιλίες θα περάσουν στην επόμενη φάση, διαβεβαίωσε η Άγγελα Μέρκελ.
Το πράσινο φως των Ευρωπαίων συνδεόταν με την επίτευξη προόδου σε τρεις θεματικές ενότητες που συνδέονται άρρηκτα με τη διαδικασία αποχώρησης, που οι Βρυξέλλες είχαν εγείρει όταν άρχιζε η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο, και χαρακτήριζαν απαραίτητο να διευθετηθούν πριν συμφωνήσουν να προχωρήσουν οι διμερείς συνομιλίες στην επόμενη φάση.
Η ΕΕ αξίωνε να υπάρξουν δεσμεύσεις από πλευράς Βρετανίας και στα τρία μέτωπα: την τύχη των εκπατρισμένων μετά το διαζύγιο, το μέλλον των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και τη διευθέτηση των βρετανικών οφειλών προς την Ευρώπη.
Θεωρεί πλέον ότι αυτές έγιναν, με την προκαταρκτική συμφωνία που κλείστηκε πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βρετανία, έπειτα από μια αποτυχία της τελευταίας στιγμής μερικές ημέρες νωρίτερα, λόγω εντάσεων που συνδέονταν με το ιρλανδικό ζήτημα.
Ωστόσο στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου αναμένεται να τονίζεται ότι «η δεύτερη φάση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει εάν οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην πρώτη φάση δεν εφαρμοστούν πλήρως και μεταφραστούν πιστά σε νομικούς όρους (σ.σ. δηλ. εάν δεν εγγραφούν σε νομοσχέδιο) το ταχύτερο δυνατόν».