Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Brexit: Μπορεί η Ελισάβετ να σταματήσει τον Τζόνσον;



Ο ρόλος της βασίλισσα Ελισάβετ αναφορικά με το Brexit φαίνεται πως βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ Ντάουνινγκ Στριτ και Μπάκιγχαμ. Τα επιτελεία φαίνεται πως βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για το θέμα, εν μέσω φόβου για μια ενδεχόμενη συνταγματική κρίση στη χώρα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και το Brexit

 Όπως γράφει η Daily Mail, οπαδοί του Bremain αναζητούν στο πρόσωπο της βασίλισσας, το ανάχωμα στην πορεία του Μπόρις Τζόνσον προς ένα άτακτο Brexit. Παρά το γεγονός ότι το βρετανικό πολιτικό σύστημα βασίζεται στην… απειροελάχιστη εμπλοκή του στέμματος στην πολιτική, βουλευτές κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, επιμένουν ότι η Ελισάβετ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απολύσει ουσιαστικά τον Τζόνσον, αν ο νυν πρωθυπουργός ηττηθεί σε μια διαδικασία πρότασης μομφής.
 Κατά την Daily Telegraph, οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των επιτελείων του στέμματος και του πρωθυπουργικού γραφείου πυροδοτήθηκαν από το σενάριο περί πιθανής ήττας του Τζόνσον, από πρόταση μομφής. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ άλλη πηγή αναφέρει ότι συμφώνησαν να κρατήσουν τη βασίλισσα όσο πιο… μακριά γίνεται από τις διαδικασίες του Brexit.

Πάντως σενάρια αναφέρουν ότι ο Τζόνσον, ακόμα και αν ηττηθεί σε διαδικασία πρότασης μομφής δεν θα παραιτηθεί. Άλλες πληροφορίες σημειώνουν ότι σε περίπτωση που επιμείνει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, υπάρχουν βουλευτές που θα απευθυνθούν στην βασίλισσα.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ο Τζόνσον επιμένει να δηλώνει σχεδόν καθημερινά ότι η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Ό,τι κι αν γίνει.

«Οperation Yellowhammer»

Εν τω μεταξύ, το σημερινό φύλλο της Sunday Times δημοσίευσε κυβερνητικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα τα έγγραφα αυτά – από τον φάκελο με ονομασία «Οperation Yellowhammer» – εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια. Με βάση τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

H επιστολή των «100»

Παράλληλα, πάνω από 100 Βρετανοί κοινοβουλευτικοί ζητούν με επιστολή τους  ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου, που βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε διακοπές, για να συζητηθεί το ζήτημα του Brexit. Ενώ η θερινή διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου κανονικά τερματίζεται την 3η Σεπτεμβρίου, οι κοινοβουλευτικοί αυτοί θέλουν ο Τζόνσον να το συγκαλέσει εκτάκτως και να συνεδριάζει συνεχώς ως την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που αποτελεί τη νέα προθεσμία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: in.gr