Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αζερμπαϊτζάν: Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία στα ιρανικά σύνορα



Αζέρικες και τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν χθες Δευτέρα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα νότια σύνορα του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν (φωτογραφία, επάνω, από caliber.az).

Μετά τις εντάσεις με το Ιράν

Οι κοινές ασκήσεις Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ Μπακού και Αγκυρας, και μετά τις εντάσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν καθώς και λίγες ημέρες μετά τη στρατιωτική άσκηση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, όπως μεταδίδουν αζέρικα μέσα ενημέρωσης.

Οι ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν διάφοροι τύποι στρατευμάτων, στρατιωτικού και ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και η αεροπορία του Στρατού του Αζερμπαϊτζάν και των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, πραγματοποιούνται στην πόλη Μπακού καθώς και στα εδάφη των περιοχών Αστάρα, Τζαμπραγίλ και Ιμισλί.

Σύμφωνα με το σενάριο, οι μονάδες των χερσαίων δυνάμεων, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ειδικών Δυνάμεων, των τμημάτων Μηχανικού, πυραύλων και πυροβολικού του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, μαζί με το στρατιωτικό προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκτελούν διάφορες εκπαιδευτικές εργασίες μάχης.

«Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, λαμβανομένων υπόψη των μεθόδων διεξαγωγής σύγχρονης μάχης, εκτελούνται διάφορα καθήκοντα σχετικά με τη χρήση πυροβολικού, αεροπορίας και άλλων τύπων στρατιωτικών επιχειρήσεων, οργάνωσης συνοχής, οικοδόμησης πλωτών γεφυρών σε ποτάμια για διέλευση, καθώς και πτώσης αλεξιπτωτιστών στα βάθη ενός εικονικού εχθρού.

 

»Η κύρια προσοχή κατά τη διάρκεια των κοινών ασκήσεων δίνεται στη διασφάλιση της μαχητικής συνοχής και αλληλεπίδρασης των στρατευμάτων, στη βελτίωση της διοίκησης και του ελέγχου, στην ανταλλαγή εμπειριών και την αύξηση του επαγγελματισμού του προσωπικού», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Επίσκεψη Ακάρ

Στο μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν επισκέπτεται ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μετά από πρόσκληση του αζέρου ομολόγου του, συνταγματάρχη Ζακίρ Χασάνοφ (φωτογραφία, κάτω, από mod.gov.az).

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί τόνισαν τη μεγάλη σημασία των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και αναφέρθηκαν στη σημασία, επίσης, της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας, τονίζοντας «την ανάγκη περαιτέρω επέκτασης του έργου που επιτελείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία και τόνισε ότι η στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών βασίζεται σε φιλικές και αδελφικές σχέσεις.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό, στρατιωτικο-τεχνικό, στρατιωτικό-εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς καθώς και σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν.