Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αυτοκτόνησε πατέρας που έχασε την 6χρονη κόρη του στο μακελειό του Σάντι Χουκ το 2012



Νεκρός βρέθηκε ένας άνδρας που είχε χάσει την κόρη του στο μακελειό του Σάντι Χουκ, στις ΗΠΑ το 2012. Ο 49χρονος είχε αφιερώσει τη ζωή του στην πρόληψη των μαζικών εκτελέσεων, μετά το χαμό της 6χρονης κόρης του και φαίνεται πως αυτοκτόνησε.

Η σορός του βρέθηκε στο γραφείο του, σε κυβερνητικό γραφείο του Κονέκτικατ, το πρωί της Δευτέρας.

Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο που σημειώνεται την τελευταία εβδομάδα και σχετίζεται με τις μαζικές εκτελέσεις.

Η 6χρονη κόρη του Τζέρεμι Ρίτσμαν ήταν ένα από τα 20 παιδιά που, μαζί με έξι ενήλικες, έχασαν τη ζωή του στο Δημοτικό Σχολείο του Σάντι Χουκ, όπου εισέβαλε ένοπλος.

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του, ο οποίος όμως δεν αντιμετωπίζεται ως ύποπτος.

Το χρονικό μιας τραγωδίας

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 ένοπλος εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ των ΗΠΑ, σκότωσε 20 μαθητές και 6 μέλη του διδακτικού προσωπικού και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το περιστατικό προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και αναζωπύρωσε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για το νομικό καθεστώς της οπλοκατοχής.

Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου ο εικοσάχρονος Άνταμ Λάντζα σκότωσε τη μητέρα του Νάνσι και στη συνέχεια κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο στο δημοτικό σχολείο. Λίγο μετά τις 9:35 π.μ. εφοδιασμένος με τρία ημιαυτόματα όπλα, τα οποία είχε νόμιμα στην κατοχή της η μητέρα του, παρέκαμψε την κλειδωμένη πόρτα του σχολείου πυροβολώντας έναν υαλοπίνακα και στη συνέχεια άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε όποιον έβρισκε μπροστά του. Τα περισσότερα από τα θύματά του είχαν πυροβοληθεί πολλές φορές. Ο τελευταίος πυροβολισμός ακούστηκε στις 9:40 π.μ. όταν ο Λάντζα αυτοκτόνησε.

Μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα, εξέφρασε τη θλίψη του και έδωσε εντολή για τετραήμερο πένθος σ΄ όλη τη χώρα με μεσίστιες σημαίες σ΄ όλα τα δημόσια κτίρια, υπογραμμίζοντας "Τα περασμένα χρόνια περάσαμε πολλές ανάλογες τραγωδίες, είτε στο δημοτικό σχολείο του Nιουτάουν, στον εμπορικό κέντρο στο Όρεγκον, σε ναό στο Ουισκόνσιν, σε κινηματογράφο στο Κολοράντο ή στη γωνία του δρόμου στο Σικάγο. Αυτές οι γειτονιές είναι γειτονιές μας κι αυτά τα παιδιά δικά μας παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να συσπειρωθούμε και να προχωρήσουμε σε ενέργειες για να προλάβουμε περισσότερες τραγωδίες ανεξαρτήτως πολιτικής", εκφράζοντας παράλληλα και τη μεγάλη του συμπάθεια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο δήμος του Νιουτάουν αποφάσισε την κατεδάφιση του σχολείου και την κατασκευή νέου στον ίδιο χώρο, επειδή πολλοί γονείς αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους εκεί.