Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Αυτές είναι οι δύο γυναίκες που διεκδικούν το χρίσμα της πρωθυπουργίας στη Βρετανία



20 χρόνια πέρασαν από τη θρυλική "Σιδηρά Κυρία" Μάργκαρετ Θάτσερ και η Μ. Βρετανία ετοιμάζεται να δώσει ξανά την πρωθυπουργία σε μια γυναίκα.

 

Μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι απέσπασε 199 ψήφους βουλευτών των Συντηρητικών ενώ η υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ 84. Εκτός κούρσας τέθηκε και ο Μάικλ Γκόουβ, μετά τον Λίαμ Φοξ.

AdTech Ad

Οι 27 θέλουν όποιος πάρει τα ηνία στη Βρετανία να αρχίσει άμεσα τη διαδικασία εξόδου. Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα είναι αυτή που θα βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», καθώς θα πρέπει να αποφασίσει το πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Την απόφαση για το ποια από τις δύο γυναίκες θα ηγηθεί των Συντηρητικών θα λάβουν πια τα μέλη του κόμματος.

Ποιες είναι όμως οι δύο γυναίκες που θα αναμετρηθούν για τη διαδοχή του Κάμερον, διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος;

Τερέζα Μέι, η νέα «Μάργκαρετ Θάτσερ»

Γεννημένη το 1956, μοναχοπαίδι με πατέρα ιερέα και σπουδές στην Οξφόρδη εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Έπειτα από δύο αποτυχημένες υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές, εξελέγη το 1997 βουλευτής με το Συντηρητικό κόμμα στην περιφέρεια Μέιντενχεντ, στο Μπέρκσιρ. Από το 2002 έως το 2003 ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε γενική γραμματέας ενός Συντηρητικού κόμματος.

Το διάστημα μεταξύ του 1999 και του 2010, η Τερίσα Μέι καταλαμβάνει διαφορετικές θέσεις στη σκιώδη κυβέρνηση των συντηρητικών. Ανέλαβε τα σκιώδη υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικογένειας, Πολιτισμού, Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Εργασίας. Το 2005 βρίσκεται στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον που αναλαμβάνει τα ηνία. Όταν εκείνος εκλέγεται επικεφαλής της κυβέρνησης το 2010, την επιβραβεύει αναθέτοντάς της το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, μια θέση που διατηρεί μετά την επανεκλογή του το 2015.

a1

H Μέι, εμφανίζεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως «το μόνο ικανό πρόσωπο να ενώσει τις αντίπαλες ομάδες του Συντηρητικού κόμματος».

Ευρωσκεπτικίστρια κατά βάθος, η Μέι επέλεξε στις αρχές του έτους, προκαλώντας κατάπληξη, να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας και να υπερασπιστεί την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ανάγκη από μια ισχυρή ηγεσία, με εμπειρία που θα διαπραγματευτεί την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αποχώρησή της που θα ενώσει το κόμμα και την χώρα μας», υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός την Πέμπτη (07/07) αφού επελέγη από τους συντηρητικούς βουλευτές ως η μία από τις δύο φιναλίστ.

H Μέι, ισχυρίζεται ότι δεν θα «βιαστεί» να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για το διαζύγιο με την ΕΕ, έστω και αν οι φωνές από τις Βρυξέλλες πιέζουν για το αντίθετο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αρχίσει ένα «ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» για να «κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων».

 

Άντρεα Λίντσομ, η αποκάλυψη της εκστρατείας των υποστηρικτών του Brexit

Λέγεται ότι είναι η αποκάλυψη της εκστρατείας των υπέρμαχων του Brexit και η 53χρονη Άντρεα Λίντσομ ελπίζει ότι θα ανατρέψει τα προγνωστικά και θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας της μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, με την οποία δεν διστάζει να συγκρίνει τον εαυτό της.

Η Άντρεα Τζάκλιν Λίντσομ, είναι βουλευτίνα τα τελευταία 6 χρόνια και ποτέ δεν ανέλαβε σημαντικό χαρτοφυλάκιο στη συντηρητική κυβέρνηση.

Εργάστηκε για 3 δεκαετίες στο City του Λονδίνου, ιδίως στην τράπεζα Barclays.

Αναδείχθηκε κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα χάρη στις στοχευμένες της παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών αναμετρήσεων.

«Είμαι ενθουσιασμένη και ευχαριστώ πολύ την ομάδα μου. Η Τερέζα Μέι τα πήγε εξαιρετικά και γνωρίζετε πόσο εκτιμώ τον Μάικλ Γκόουβ, είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα», δήλωσε η Άντρεα Λίντσομ μετά την δεύτερη ψηφοφορία των Συντηρητικών.

Στο βρετανικό Τύπο δημοσιεύονται άρθρα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ικανότητές της, το πόσο σημαντικές θέσεις κάλυψε στο City ή ακόμα και το ήθος των φορολογικών της δηλώσεων.

Δηλώνει ότι θαυμάζει τη «Σιδηρά Κυρία» από τα νεανικά της χρόνια και αφηγείται πόσο πολύ εντυπωσιάστηκε όταν συναντήθηκε με εκείνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη πρωθυπουργός θα εκλεγεί από τα περίπου 150.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.