Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αυστρία: Αυξάνεται το ποσοστό όσων προτίθενται να εμβολιαστούν



Η στάση των Αυστριακών απέναντι στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού φαίνεται να αλλάζει και, όπως διαπιστώνει μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Βιέννης που παρουσιάστηκε σήμερα, το ποσοστό εκείνων που προτίθενται να εμβολιαστούν είναι τώρα το υψηλότερο από τις συνολικά τέσσερις σχετικές έρευνες που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα.

Οι 1.500 συμμετέχοντες κάθε φορά σε αυτές καλούνταν να τοποθετηθούν στη δήλωση "θα εμβολιαστώ το συντομότερο δυνατό" και στην πρώτη έρευνα τον Μάιο του 2020 το ποσοστό εκείνων που απαντούσαν με "ναι" ανερχόταν στο 45%, τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο ήταν αρκετά κάτω από αυτό, στην παρούσα έρευνα βρίσκεται στο 47%.

Σε σύγκριση με το 47% των ερωτηθέντων που ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν τον Ιανουάριο του 2021, εκείνοι που εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρνητική στάση ήταν σε ποσοστό 37%.

Συγκριτικά, τον Δεκέμβριο του 2020, δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο εμβολιασμό CoV στην Αυστρία, υπήρχαν ακόμη τόσοι "απορρίπτοντες" όσο επί του παρόντος υπάρχουν "υποστηρικτές", δηλαδή και οι δύο ομάδες βρίσκονταν στο 47%.

Σε σχέση με τη στάση απέναντι σε έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊου, μόνον ένα ποσοστό 25% επικροτεί μία γενική απαίτηση εμβολιασμού, αλλά το 47% είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για επαγγελματικές ομάδες με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Στην πρώτη σχετική έρευνα του Μαΐου 2020, ο αριθμός των υποστηρικτών του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν ο υψηλότερος και ήταν περίπου το ένα τρίτο, μετά την οποία στις άλλες έρευνες παρέμεινε κάτω από το ένα τέταρτο.

Δωρεάν διάθεση θέλει το 82%

"Η δήλωση ότι το εμβόλιο πρέπει να διατίθεται δωρεάν, τελικά αποκτά όλο και περισσότερη υποστήριξη και ήδη τον περασμένο Μάιο το ποσοστό των υποστηρικτών ανερχόταν στο 72% και φέτος τον Ιανουάριο είναι ακόμη υψηλότερα, στο 82%", επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της έρευνας ως προς τις απαντήσεις στο τρίτο υπο-ερώτημα της.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της έρευνας του Ιανουαρίου 2021 και των προηγούμενων παρόμοιων ερευνών είναι το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι τώρα διαθέσιμο και περισσότερες από 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν ήδη χορηγηθεί παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σκεπτικισμός του εμβολιασμού φαίνεται να μειώνεται αργά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο, στην περίπτωση της Αυστρίας δεν είναι ακόμη δυνατό να γίνει λόγος για ανοδική τάση των υποστηρικτών του - γι 'αυτό, η εξέλιξη πρέπει να παρακολουθείται περαιτέρω, αναφέρεται στην έρευνα του Πανεπιστημίου Βιέννης.