Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Αυστραλία: Γέννηση σπάνιου μαύρου ρινόκερου σε ζωολογικό κήπο



Σπάνιος νότιος μαύρος ρινόκερος γεννήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στην Αυστραλία, αποτελώντας τη δεύτερη γέννηση τέτοιου είδους που λαμβάνει χώρα φέτος στο ζωολογικό κήπο Ταρόνγκα της Νέας Νότιας Ουαλίας. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου κράτησαν το γεγονός κρυφό μέχρι την επίσημη ανακοίνωση στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι γονείς του ρινόκερου ονομάζονται Μπαχίτα και Κουάνζαα, με την Μπαχίτα να έχει άλλη μία κόρη στο ζωολογικό κήπο την Κουφάρα. Η τελευταία μάλιστα γέννησε τη δική της κόρη, Μέσι, τον Απρίλιο.

Το νέο μέλος της οικογένειας χαίρει εξαιρετικής υγείας, σύμφωνα με τους υπευθύνους του κήπου. «Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ο μικρός ρινόκερος έδειχνε την αυτοπεποίθησή του και αλληλεπιδρούσε με τους φύλακες μέσω ενός φράχτη με άνοιγμα αρκετά μεγάλο για να περάσει το ίδιο, αλλά πολύ μικρό για τη μητέρα του», δήλωσε ο κτηνίατρος Σκοτ Σμιθ.

Ο συγκεκριμένος φράχτης είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης του νέου ρινόκερου στο ζωολογικό κήπο. Το άνοιγμα επιτρέπει στον ρινόκερο να συνηθίσει τους ανθρώπους του κήπου γύρω του, ενώ η μητέρα του παραμένει σε ασφαλή απόσταση. Εκτός από τη σύνδεση με τους ανθρώπους, ο ρινόκερος μαθαίνει να μιμείται συμπεριφορές διατροφής, όπως την διαλογή φύλλων, ακόμα κι αν δεν τα τρώει ακόμα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι δύο μήνες πριν το νεαρό ζώο ξεκινήσει να τρώει στερεά τροφή.

Προς το παρόν, η Μπαχίτα και το νεογέννητο δεν είναι διαθέσιμοι για επίσκεψη από το κοινό καθώς συνεχίζουν να βρίσκονται στη διαδικασία δεσίματος, αλλά οι πύλες θα ανοίξουν στις αρχές του 2018.

Οι νότιοι μαύροι ρινόκεροι είναι εξαιρετικά απειλούμενοι, με περίπου 4.000 να απομένουν στην άγρια φύση. Ο ζωολογικός κήπος Ταρόνγκα ασχολείται με τις προσπάθειες αναπαραγωγής και προστασίας, φιλοξενώντας με επιτυχία λευκούς και μαύρους ρινόκερους από την Αφρική καθώς και τον μεγαλύτερο ινδικό ρινόκερο.