Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Αβάσταχτος πόνος και οργή στην κηδεία θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα



Μία από τις τελευταίες πράξεις του δράματος που προκάλεσε η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα που παρέσυρε 41 άτομα στον θάνατο παίχτηκε το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική επικήδεια τελετή. 

Εδωσαν το «παρών» ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Στην κηδεία στη Γένοβα υπήρχαν μόνο 18 φέρετρα, με τις οικογένειες των υπόλοιπων θυμάτων να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πολλές οικογένειες θυμάτων υπόλοιπες οικογένειες θυμάτων αποφάσισαν τελικά να οργανώσουν ιδιωτικές κηδείες, χωρίς επισήμους. Μερικοί από τους συγγενείς μάλιστα δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι «η κατάρρευση αυτή, ήταν μια κρατική δολοφονία».

«Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Το απαιτούν οι συγγενείς, όλοι οι πολίτες, αλλά και η εθνική μας συνείδηση», τονίζει ο πρόεδρος Ματταρέλλα. Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επιμένει: «Θα καταγγείλουμε οπωσδήποτε τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τους αυτοκινητόδρομους». Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μάλιστα χθες το βράδυ έκανε γνωστό ότι κινήθηκε και επίσημα η σχετική διαδικασία.

Ο Ματτέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, ζήτησε από την εταιρεία του ομίλου Μπενετόν, που διαχειρίζεται ακόμη το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, να διαθέσει άμεσα 500 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες.

Στην τραγική κατάρρευση της Γένοβας και στην επιβεβλημένη απόδοση δικαιοσύνης αναφέρθηκε πριν λίγο ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, ‘Αντζελο Μπανιάσκο, κατά την κηδεία των θυμάτων, στον χώρο της Έκθεσης της Πόλης.

«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο. Η κατάρρευση αυτή προκάλεσε ένα τεράστιο τραύμα στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο καρδινάλιος.

«Η πληγή είναι βαθιά, και οφείλεται στον απέραντο πόνο όσων έχασαν τους συγγενείς τους, ή περιμένουν να μάθουν νέα για τους αγνοούμενους. Οφείλεται και στους τραυματίες και στους άστεγους. Τόσες και τόσες είναι οι αιτίες απόγνωσης, αλλά και τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν από την Ιταλία, όπως και από τόσες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

«Θα οικοδομήσουμε και πάλι γέφυρες και θα περπατήσουμε μαζί», ολοκλήρωσε ο καθολικός καρδινάλιος.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και ΑΠΕ-ΜΠΕ