Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Άσαντ: στην εξουσία οι αρχές έρχονται κατόπιν ζήτησης του λαού και όχι με την απόφαση των ΗΠΑ



Ο 50χρονος πρόεδρος της Συρίας Μπάσαρ Άσαντ έδωσε συνέντευξη στα ρωσικά ΜΜΕ στην οποία παρέθεσε την άποψή του σχετικά με τα γεγονότα στη χώρα του, μίλησε για την υποκρισία της "αντιτρομοκρατικής συμμαχίας " με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την αιτία της ροής των μεταναστών στην Ευρώπη.

"Η Δύση δεν αναγνωρίζει τους εταίρους και ανεξάρτητα κράτη. Ποιες άραγε ενστάσεις έχουν στη Ρωσία; Στη Συρία; Στο Ιράν; Είναι ανεξάρτητα κράτη. Θα ήθελαν να βγάλουν έναν και στη θέση του να βάλουν άλλον ο οποίος θα λειτουργεί προς συμφέρον αυτών των κρατών και όχι προς συμφέρον της πατρίδας του ",είπε ο Άσαντ στη συνέτευξη που μετέδωσαν οι ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί «Russia 24» και RT.

Ο Άσαντ θεωρεί ότι για το θέμα της παραίτησής του μπορεί θα πάρει απόφαση μόνο ο συριακός λαός.

"Όσον αφορά στον πρόεδρο, έρχεται στην εξουσία κατόπιν απόφασης του λαού, μέσω των εκλογών, και αν φεύγει, είναι κατόπιν θέλησης του λαού και όχι με την απόφαση των ΗΠΑ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Συνδιάσκεψης της Γενεύης ή της Συνθήκης της Γενεύης. Αν ο λαός θελήσει να μείνει ο πρόεδρος, θα μείνει, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως. Είναι η σταθερή μου θέση στο θέμα τούτο ", είπε ο Άσαντ στη συνέντευξη στα ρωσικά ΜΜΕ.

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να κάνει διαπραγματεύσεις, αν κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην επίλυση της σύγκρουσης. "Ο βασικός στόχος του κάθε πολιτικού, της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού ή του προέδρου είναι η εργασία του προς το καλό του λαού του και της χώρας του. Αν η συνάντηση με κάποιον ή η χειραψία με κάποιον θα είναι προς όφελος του λαού της Συρίας, πρέπει να το κάνω, ανεξάρτητα αν μου αρέσει ή όχι κάτι τέτοιο. Έτσι, δεν πρόκειται για μένα, για το τι θέλω ή τι επιτρέπω. Πρόκειται για το τι πρόσθετη αξία θα φέρει το βήμα αυτό που είμαι έτοιμος να κάνω. Αναλόγως, ναι, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα που είναι προς όφελος του λαού της Συρίας ", είπε ο Άσαντ.

Μιλώντας για το ρεύμα των προσφύγων από τη Συρία, ο Άσαντ τόνισε ότι οι άνθρωποι έφυγαν από την πατρίδα τους υπό τον φόβο των τρομοκρατών τους οποίους στηρίζει η Δύση.

"Σχετικά με το πρόβλημα των προσφύγων θέλω να πω ότι η θέση της Δύσης και η πληροφοριακή καμπάνια που διεξάγεται, ιδιαίτερα αν πάρουμε την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από τη συριακή κυβέρνηση της οποία τα δυτικά ΜΜΕ αποκαλούν μόνο ως «καθεστώς». Όμως οι δυτικές χώρες κλαίνε του πρόσφυγες με το ένα μάτι, ενώ με το άλλο κοιτούν στο σκόπευτρο του αυτόματου όπλου. Το θέμα είναι ότι στην ουσία αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τη Συρία κατά κύριον λόγο εξαιτίας των τρομοκρατών και υπό το φόβο του θανάτου, καθώς και λόγω των επιπτώσεων της τρομοκρατίας. Σε συνθήκες εκφοβισμού και της καταστροφής της υποδομής λείπει η δυνατότητα να ικανοποιήσουμε τις πρωταρχικές ανάγκες. Ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι φεύγουν από τους τρομοκράτες και ψάχνουν να βρουν δυνατότητα να βγάλουν το ψωμί τους σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Γι’αυτό η Δύση κλαίει τους πρόσφυγες, ταυτόχρονα στηρίζοντας τους τρομοκράτες από την αρχή της σύγκρουσης.

Αρχικά η Δύση αποκαλούσε τα γεγονότα στη Συρία ως ειρηνικά συλλαλητήρια, έπειτα ως διαδηλώσεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης, ενώ τώρα μιλάει για ύπαρξη της τρομοκρατίας, εκπροσωπούμενης από το ISIS και "Τζεμπχάτ Αν-Νουσρά ", αλλά λόγω του κράτους της Συρίας, του συριακού καθεστώτος και του προέδρου της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, όσο θα συνεχίζεται μια τέτοια προπαγάνδα, θα χρειαστούν να δεχτούν όλο και περισσότερους πρόσφυγες. Το θέμα δεν είναι ότι η Ευρώπη δέχεται ή δε δέχεται τους πρόσφυγες, αλλά ότι χρειάζεται να εξαφανιστούν οι αρχικοί λόγοι αυτού του προβλήματος. Αν οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τη μοίρα των προσφύγων, ας πάψουν να στηρίζουν τους τρομοκράτες. Είναι η γνώμη μας για το πρόβλημα τούτο. Εδώ έγκειται η ουσία της υπόθεσης των προσφύγων ".

Ο πρόεδρος της Συρίας στη συνέντευξη στα ρωσικά ΜΜΕ παρατήρησε ότι σε συριακά στρατεύματα αντιστέκονται αποκλειστικά οι "μαχητές – τρομοκράτες από πάνω από 80-90 χώρες του κόσμου, δηλαδή ο εχθρός έχει την πάμπολλη στήριξη σε διάφορες χώρες οι οποίες στέλνουν εδώ τους ανθρώπους να πολεμήσουν με το μέρος των τρομοκρατών ".

Το "Ισλαμικό κράτος " ή η ομάδα ISIS, όπως είπε ο Άσαντ, είναι "το τρίτο κύμα των πολιτικών οργανισμών που δημιούργησε η Δύση για τη διάδοση της δηλητηριώδους ιδεολογίας. Ακολουθούν πολιτικούς στόχους. Με το πρώτο κύμα στην αρχή του προηγούμενου αιώνα έφτασαν οι "Αδελφοί - μουσουλμάνοι ", με το δεύτερο – η "Αλ-Κάιντα" η οποία πολεμούσε κατά της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Το τρίτο κύμα είναι το Ισλαμικό κράτος, η "Τζεμπχάτ Αν-Νουσρά " και άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί. Τι είναι άραγε το Ισλαμικό κράτος και άλλες ομάδες; Είναι το εξτρεμιστικό σχέδιο της Δύσης ", λέει ο πρόεδρος της Συρίας.

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφων, ο Άσαντ παρατήρησε ότι ο στρατός της Συρίας και η συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ δεν έχουν καμία επαφή, όσο μάλιστα κανένα συντονισμό στην καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους.

"Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραδεχτούν και να αποδεχτούν το γεγονός ότι είμαστε η μοναδική δύναμη η οποία μάχεται με το Ισλαμικό κράτος "στο έδαφος ". Πιθανός, από τη δική τους άποψη η συνεργασία με το συριακό στρατό θα είναι παραδοχή της αποτελεσματικότητάς μας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους. Δυστυχώς η θέση τούτη απεικονίζει τη μυωπία και το πείσμα της αμερικανικής διοίκησης ", παρατήρησε ο Άσαντ στη συνέντευξη στα ρωσικά ΜΜΕ.

"Η πραγματικότητα είναι έτσι», συνεχίζει ο Άσαντ, «που παρότι αυτή η συμμαχία άρχισε τη δική της επιχείρηση, το Ισλαμικό κράτος συνεχίζει την επίθεσή του. Δεν καταφέρνουν τίποτε. Αυτή η συμμαχία δεν επηρεάζει καθόλου της κατάσταση "στο έδαφος ". Ταυτόχρονα οι χώρες, όπως είναι η Τουρκία, το Κάταρ, η Σαουδική Αραβία, καθώς και η Γαλλία, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες που κατευνάζουν τους τρομοκράτες, από μόνες τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία. Δεν μπορεί κανείς να είναι ταυτόχρονα ενάντια στους τρομοκράτες και μαζί τους. Εάν όμως αυτές οι χώρες θα αποφασίσουν να αλλάξουν την πολιτική τους, αφού η τρομοκρατία είναι σαν σκορπιός: αν τον βάλεις στη τσέπη σου, οπωσδήποτε θα σε δαγκώσει, – δε θα προβάλουμε καμία αντίρρηση στη συνεργασία μαζί τους υπό τον όρο ότι θα είναι μια πραγματική και όχι εικονική αντιτρομοκρατική συμμαχία ", τόνισε ο ηγέτης της Συρίας.