Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αργεντινή: Δίωξη σε 4 στελέχη της ακροδεξιάς για υποκίνηση μίσους κατά της Κίρσνερ



Τέσσερα στελέχη οργάνωσης της άκρας δεξιάς στην Αργεντινή αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για «υποκίνηση μίσους» ενάντια στην Κριστίνα Κίρσνερ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Agustin Marcarian/Reuters), ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ομοσπονδιακός δικαστής, στο πλαίσιο έρευνας παράλληλης με αυτήν που αφορά την απόπειρα δολοφονίας της αντιπροέδρου.

Ηγετικά στελέχη

Οι Τζόναθαν Μορέλ, Λεονάρντο Σόσα, Γκαστόν Γκέρα και Σαμπρίνα Βασίλε, ηγετικά στελέχη της Revolución Federal, κατηγορούνται για «δημόσια υποκίνηση μίσους, μισαλλοδοξίας και συλλογικής βίας εναντίον μιας ηγέτη (…) σε βαθμό που οδήγησε ένα πρόσωπο να διαπράξει αυτό που, κατά τα λόγια μελών της Ρεβολουσιόν Φεδεράλ, θα ‘γραφόταν στην ιστορία’, δηλαδή την απόπειρα κατά της ζωής της αντιπροέδρου», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τα τέσσερα πρόσωπα αυτά «υπερέβησαν τα όρια της άσκησης της ελευθερίας της έκφρασης και του συνταγματικού δικαιώματος στη διαδήλωση», εξήγησε ο δικαστής Μαρτσέλο Μαρτίνες ντε Τζόρτζι στο δικόγραφο αυτό, έκτασης 60 σελίδων.

Η διαδικασία έχει κινηθεί παράλληλα με την έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας της κυρίας Κίρσνερ την 1η Σεπτεμβρίου, όταν νεαρός έστρεψε το πιστόλι του εναντίον της, αλλά δεν μπόρεσε να πυροβολήσει.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν από την 20ή Οκτωβρίου, κατόπιν αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι κατ’ εντολή εφετείου, που εκτίμησε ότι δεν εγείρουν κίνδυνο για την έρευνα.

Με μακέτα γκιλοτίνας και δαυλούς

Ο δικαστής Μαρτίνες δε Τζόρτζι υπογράμμισε ότι η ακροδεξιά οργάνωση «σταμάτησε τις δημοσιεύσεις» της μετά την απόπειρα κατά της ζωής της περονίστριας πρώην προέδρου (2007-2015).

Η απόπειρα διαπράχθηκε μπροστά στο σπίτι της κυρίας Κίρσνερ, στο Μπουένος Αιρες, από τον Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ, 35 ετών: την πλησίασε και τη σημάδεψε στο πρόσωπο με το πιστόλι του, που όμως δεν εκπυρσοκρότησε όταν τράβηξε τη σκανδάλη.

Ο άνδρας αυτός και η σύντροφός του, η Μπρέντα Ουλιάρτε, 23 ετών, έχουν προφυλακιστεί και τους ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από τη δικαστή Μαρία Εουχένια Καπουτσέτι, η οποία ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση.

Η Μπρέντα Ουλιάρτε είχε καταγραφεί σε βίντεο να συμμετέχει σε διαδήλωση εναντίον της κεντροαριστερής κυβέρνησης που οργάνωσε η Ρεβολουσιόν Φεδεράλ, με μακέτα γκιλοτίνας και δαυλούς, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης.

Η κυρία Καπουτσέτι θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να συγχωνευτούν οι δύο έρευνες.