Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Απτόητος ο Τζόνσον: «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε»- Παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων....



Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα την αποφασιστικότητά του να «συνεχίσει» τη θητεία του, παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων από την κυβέρνησή του, οι οποίες τον αποδυναμώνουν με φόντο μια διαδοχή σκανδάλων.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων στο κοινοβούλιο, που ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη. «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, ειναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ακόμη στους βουλευτές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει το χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.

«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο βρετανος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας, όταν ερωτήθηκε γιατί προήγαγε ένα συντηρητικό βουλευτή έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο Τζόνσον γνώριζε για μερικούς ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί εναντίον του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα.

«Απεχθάνομαι το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας παντού όπου γίνεται, σ' αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, όταν ερωτήθηκε γιατί ο Πίντσερ προήχθη στη θέση αυτή.

Χιονοστοιβάδα παραιτήσεων....

Το μέλος των Συντηρητικών και υφυπουργός Παιδείας της Βρετανίας Γουίλ Κουίνς ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαχειρίστηκε ένα ακόμη σκάνδαλο στους κόλπους της κυβέρνησής του.

Ο Κουίνς επεσήμανε ότι παραιτείται μετά την "ανακριβή" ενημέρωση που είχε για τον διορισμό από τον Τζόνσον ενός πολιτικού εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.
"Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής", ανέφερε στην επιστολή του παραίτησης που έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό και η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

"Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει", πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών.
"Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί", ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Στο μεταξύ, παραιτήθηκε σήμερα και ο Ρόμπιν Γουόκερ, υπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης.

Η υφυπουργός Δικαιοσύνης Βικτόρια Άτκινς και ο Τζον Γκλεν, υπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παραιτήθηκαν πριν από λίγο από την κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

"Αξίες όπως η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός θα πρέπει να ενδιαφέρουν όλους μας. Παρακολούθησα με αυξανόμενη ανησυχία αυτές τις αξίες να καταρρέουν υπό την ηγεσία σας", είπε η Άτκινς απευθυνόμενη στον βρετανό πρωθυπουργό.

Παραιτήθηκε η υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων

Παραιτήθηκε πριν από λίγο η Τζο Τσόρτσιλ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

"Τα πρόσφατα γεγονόταν έδειξαν ότι η ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, ενώ μια ευτράπελη ιδιοτελής προσέγγιση είναι αναπόφευκτο ότι έχει τα όριά της", έγραψε η ίδια στο Twitter.