Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

«Άνετος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα» στις εμπορικές συνομιλίες με τον Σι ο Τραμπ



Ως μία ευκαιρία να δει πού ακριβώς βρίσκεται το Πεκίνο στο θέμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων, βλέπει ο Ντόναλντ Τραμπ την επικείμενη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ενώ θα ήταν «άνετος, με οποιοδήποτε αποτέλεσμα». 

Αυτό επισημαίνει Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών των δύο πλευρών, την ώρα που οι αγορές ελπίζουν τουλάχιστον σε μία ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο, που μετράει 11 μήνες ζωής.

 
 

«Πρόκειται ουσιαστικά για μία ευκαιρία για τον πρόεδρο να επιβεβαιώσει τις προθέσεις του, καθώς είνια πολύ κοντά με τον Κινέζο ομόλογό του. Ακόμη και εάν οι εμπορικές αντιπαραθέσεις επιμείνουν, θα έχει την ευκαιρία να δει πού ακριβώς βρίσκεται η κινεζική πλευρά» εξήγησε o αξιωματούχος στο Reuters. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί την Κίνα όχι μόνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, αλλά και για κλοπή τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας. Ουσιαστικά εγκαλεί το Πεκίνο ότι αναγκάζει αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κινεζικό έδαφος να μεταφέρουν δωρεάν την τεχνολογία σε κινεζικές. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, που τον περασμένο Μάιο, ενώ όλα έδειχναν ότι βαίνουν προς επιτυχή ολοκλήρωση, τελικά ναυάγησαν.