Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ανεμογεννήτριες: Αποζημίωση 100.000 ευρώ για το αμφισβητούμενο «σύνδρομο της τουρμπίνας»



Δικαστήριο στην Τουλούζη αναγνώρισε την ύπαρξη του «συνδρόμου της τουρμπίνας»  και επιδίκασε  αποζημίωση 100.000 ευρώ υπέρ ζευγαριού Βέλγων που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη επικαλούμενοι προβλήματα υγείας από την λειτουργία ανεμογεννητριών κοντά στο σπίτι τους.

Η Christel και ο Luc Fockaert ,σύμφωνα με τον Guardian, ανέφεραν πως τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούσαν, ήταν πονοκέφαλοι, αϋπνία, καρδιακές ανωμαλίες, κατάθλιψη, ζάλη, εμβοές και ναυτία για περισσότερα από δύο χρόνια, επιμένοντας ότι αυτά προκλήθηκαν από έξι ανεμογεννήτριες που είχαν στηθεί 700 μέτρα από το σπίτι τους στο Fontrieu, στη Νότια Γαλλία.

Οι τουρμπίνες είχαν τοποθετηθεί το 2008. Ωστόσο τα προβλήματα υγείας ξεκίνησαν πέντε χρόνια αργότερα. Οι Fockaerts πίστευαν ότι αυτό συνέβη επειδή το δάσος μεταξύ του σπιτιού τους και της πλησιέστερης τουρμπίνας αποψιλώθηκε.

Όπως είπαν, άκουγαν συνεχώς έναν βόμβο που θύμιζε πλυντήριο που είναι σε λειτουργία  ενώ ιδιαίτερα επιβλαβή χαρακτήρισαν και τα λευκά φώτα που αναβόσβηναν  στις τουρμπίνες, 

«Δεν το καταλάβαμε αμέσως, αλλά σιγά σιγά συνειδητοποιήσαμε ότι το πρόβλημα προερχόταν από τους στρόβιλους», είπε η Christel Fockaert. «Αναβοσβήνουν κάθε δύο δευτερόλεπτα. έπρεπε να έχουμε εξωτερικά φώτα για να εξουδετερώσουμε την επίδραση των φλας».

Το ζευγάρι άλλαξε σπίτι το 2015 και  ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα υγείας  εξαφανίστηκαν λίγο αργότερα.

Οι γιατροί βέβαια δεν εντόπισαν κανένα πρόβλημα , αλλά  εμπειρογνώμονας του δικαστηρίου είπε ότι το «σύνδρομο της τουρμπίνας» έχει καταγραφεί από επιστημονική έρευνα.

Οι μελέτες

Από την άλλη, αυστραλιανή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα  ότι η ασθένεια που αποδίδεται στις ανεμογεννήτριες είναι πολύ πιθανόν να είναι « ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο» που προκαλείται από τις αιτιάσεις των ακτιβιστών, για προβλήματα που προκαλούνται από την λειτουργία τους.

Άλλες μελέτες  στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ έχουν επίσης  καταρρίψει την ύπαρξη του υποτιθέμενου «συνδρόμου», το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί ούτε από την ιατρική.  

Η υπόθεση των Fockaerts απορρίφθηκε αρχικα από το δικαστήριο τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αλλά το ζευγάρι άσκησε έφεση, λέγοντας ότι ο δικαστής αγνόησε τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων που είχαν  καταθέσει και αντ' αυτού είχε πάει ο ίδιος για αυτοψία, αλλά είχε περάσει μόνο μια ώρα στην επίμαχη τοποθεσία.

Οι ενεργειακές εταιρείες Sasu, Margnes Energie και Sasu Singladou Energie, που διαχειρίζονται το πάρκο, κλήθηκαν να πληρώσουν 110.000 ευρώ ως αποζημίωση στο ζευγάρι ενώ γνωστοποίησαν πως άλλαξαν τα φώτα και την ταχύτητα των έξι τουρμπίνων.

«Προειδοποίηση»

Η Alice Terrasse, δικηγόρος του ζευγαριού, δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση : «Είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση και από όσο γνωρίζω δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο».

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει πλημμύρα και άλλων προσφυγών. 

«Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να επαναληφθεί, δήλωσε ωστόσο η δικηγόρος. Αυτό το (αιολικό) πάρκο προκάλεσε μια ασυνήθιστη ενόχληση λόγω της διαμόρφωσης του, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξεταστεί διαφορετικά.»

Πρόσθεσε πάντως ότι η απόφαση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση στις εταιρείες που δημιουργούν αιολικά πάρκα , ωστε να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα.

Ο Emmanuel Forichon, της περιβαλλοντικής συλλογικότητας Toutes Nos Énergies - Occitanie Environnement (Όλη μας η ενέργεια - Occitanie Environment) είπε ότι η απόφαση ήταν «σημαντική και ανατρεπτική».