Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αναμονή 9 ωρών για τα Δώρα των Μάγων στο Ναό του Σωτήρος Χριστού



Η αναμονή στην ουρά προς τα Δώρα των Μάγων, το ιερό κειμήλιο της ανθρώπινης ζωής του Χριστού που για πρώτη φορά μεταφέρθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων από το Άγιον Όρος στη Μόσχα, στο Ναό του Σωτήρος Χριστού κρατάει περίπου 9 ώρες, το πρωί της Τετάρτης στην ουρά βρίσκονταν σχεδόν 20 χιλιάδες άτομα.
 Του αριθμούς αυτούς ανέφερε στο πρακτορείο RIA NOVOSTI η επικεφαλής του γραφείου Τύπου της διοργανωτικής επιτροπής της μεταφοράς του ιερού κειμηλίου Μαρία Κορόβινα με βάση τα δεδομένα της Διεύθυνσης Εσωτερικών της πρωτεύουσας.

Ολόκληρες οικογένειες φτάνουν να προσκυνήσουν το κειμήλιο. Οι οικογένειες με μικρά παιδιά περνούν εκτός ουράς. Την αναμονή διευκολύνει ο ασυνήθιστα για τα Χριστούγεννα ζεστός καιρός. Στη Μόσχα έφτασαν 20 λεωφορεία με προσκυνητές από διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Όπως και σχεδιαζόταν, η πρόσβαση στο ιερό κειμήλιο είναι ανοικτή μέχρι τις 22.00 κάθε μέρα έως τις 13 Ιανουαρίου. Κατά τα λόγια του ηγουμένου Παραμόν, εκπροσώπου της Επιτροπής επί του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών σε θέματα μεταφοράς ιερών κειμηλίων, οι διοργανωτές είναι έτοιμοι να παρατείνουν κατ’ ανάγκην το χρόνο προσκυνήματος μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι αρχές της πόλης διαβεβαιώνουν ότι η Μόσχα μπορεί να δεχτεί τις ημέρες αυτές μέχρι ένα εκατομμύριο προσκυνητές. (Στη Ζώνη της Θεοτόκου στο Ναό του Σωτήρος Χριστού κάποτε προσκύνησαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στο Σταυρό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα πάνω από 200 χιλιάδες).

Για την ανάπαυση των προσκυνητών παραχωρήθηκαν 23 λεωφορεία, διοργανώθηκαν σταθμοί σίτισης, διανυκτερεύουν 8 ομάδες γιατρών. Την τάξη εξασφαλίζουν περίπου 800 αστυνομικοί και στρατιώτες των Εσωτερικών Δυνάμεων.