Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Αμαζόνιος: Εκτέλεσαν υπερασπιστή των αυτόχθονων μπροστά στην οικογένειά του



Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στον Αμαζόνιο με τους λαθροθήρες, τους χρυσοθήρες και τους παράνομους υλοτόμους να καίνε να δολοφονούν και να ρημάζουν ότι βρίσκουν μπροστά τους!

Τελευταίο κεφάλαιο στην φρίκη που ζει ο Αμαζόνιος είναι η δολοφονία ενός Βραζιλιάνου ο οποίος υπερασπιζόταν επί χρόνια τους αυτόχθονες λαούς στον Αμαζόνιο. Οι αδίστακτοι δράστες τον εκτέλεσαν μπροστά στην οικογένειά του!

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία των Αυτοχθόνων (FUNAI) εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη «θλίψη του για τη δολοφονία του Μασιέλ Περέιρα ντος Σάντος», ο οποίος είχε συμμετάσχει σε αποστολές του οργανισμού αυτού στην Ταμπατσίνγκα, μικρή πόλη στα σύνορα με το Περού και με την Κολομβία. Έκαναν μάλιστα λόγο για «ενδείξεις» κατά τις οποίες ο φόνος πιθανόν διαπράχθηκε «λόγω του αγώνα του εναντίον των παράνομων πρακτικών στην περιοχή αυτοχθόνων Βάλε ντο Τζαβαρί».

Ο Περέιρα ντος Σάντος εργαζόταν εδώ και πάνω από 12 χρόνια για το FUNAI, αναλαμβάνοντας αποστολές «προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών». Η περιοχή Βάλε ντο Τζαβαρί, όπου είναι συγκεντρωμένος «ο μεγαλύτερος αριθμός απομονωμένων αυτοχθόνων στον κόσμο», γίνεται συχνά στόχος «λαθροθήρων, χρυσοθήρων και παράνομων υλοτόμων», σύμφωνα με την Indigenistas Associados.

Μερικά χιλιόμετρα από την Ταμπατσίνγκα, όπου δολοφονήθηκε ο Περέιρα ντος Σάντος, αντιπρόσωποι επτά λατινοαμερικάνικων χωρών συναντήθηκαν, για να συζητήσουν μέτρα προστασίας του δάσους του Αμαζονίου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο και η κυβέρνησή του δέχονται έντονες επικρίσεις το τελευταίο διάστημα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της αποψίλωσης του τροπικού δάσους και των πυρκαγιών στην Αμαζονία.

Η FUNAI έχει τρεις βάσεις στη Βάλε ντο Τζαβαρί για να προστατεύει μια περιοχή έκτασης περίπου ίσης με αυτή της Αυστρίας, όπου ζουν 6.000 αυτόχθονες που ανήκουν σε οκτώ φυλές και άλλες περίπου 16 φυλές που δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο.

Η Indigenistas Associados προέτρεψε τις αρχές να δείξουν πως η Μπραζίλια «δεν ανέχεται τη βία εναντίον όσων αγωνίζονται, στο πλαίσιο του κράτους του νόμου, για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων».