Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αλβανική πρόκληση στο Euro: Με πανό κατηγορούν την Ελλάδα για γενοκτονία!



Αλβανική πρόκληση στο Euro 2016, καθώς Αλβανοί φίλαθλοι βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάσουν προσβλητικό πανό, κατηγορώντας την Ελλάδα ως «ένοχη για τη γενοκτονία 100.000 Αλβανών».

Η επαναφορά του θέματος των Τσάμηδων αναδεικνύεται στο προσκήνιο όλο και συχνότερα, τον τελευταίο καιρό, από μερίδα Αλβανών εθνικιστών, που προσπαθούν να επαναφέρουν τις «αλυτρωτικές» τους απαιτήσεις. 

Κατά τη διάρκεια του αγώνα Ελβετίας-Αλβανίας, το μεσημέρι του Σαββάτου, μερίδα οπαδών αλβανικής καταγωγής σήκωσαν ένα πανό με υβριστικό σύνθημα για την Ελλάδα, προσπαθώντας να επωφεληθούν από την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα, για να εγείρουν θέματα κατά της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η UEFA απαγορεύει ρατσιστικά συνθήματα και μηνύματα μίσους κατά της διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στη διοργανώτρια αρχή.  Η απουσία της χώρας μας από το Euro 2016 ενδέχεται να δυσκολέψει ή να καθυστερήσει την όλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα Τσαμουριάς έθεσε ομάδα Αλβανών διαδηλωτών και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Τίρανα, όταν τον υποδέχτηκαν με συνθήματα και αποδοκιμασίες έξω από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συγκεντρωμένοι είχαν διαδηλώσει εναντίον της Ελλάδας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας, περίμενέ μας» και «Καταργήστε το εμπόλεμο».

ΥΠΕΞ: Προβοκατόρικη και θρασύτατη ενέργεια

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας δήλωσε τα εξής:

«H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς».