Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αλβανία: Οι ΗΠΑ μας δίνουν 17 εκατομμύρια δολάρια για τον στρατό



Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπαϊράμ Μπεγκάι, λέει ότι η Αλβανία βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις δυνατότητες άμυνας και βοήθειας για την Ουκρανία.

Συνάντηση στο Πεντάγωνο

Μετά από συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ, ο στρατηγός Μπεγκάι είπε σε συνέντευξή του στη VOA (φωτογραφία, επάνω) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πρόσφατα 17 εκατομμύρια δολάρια στον αλβανικό στρατό.

Το γραφείο του στρατηγού Μίλεϊ ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αλβανίας.

Ο στρατηγός Μπεγκάι αναφέρθηκε στην αγορά πυραύλων Javelin και πρόσθεσε ότι η Αλβανία θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επωφελείται από τον πόλεμο

Η Αλβανία είναι μία από τις χώρες που επωφελούνται από τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία και την ασφάλεια. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του στρατηγού Μπαϊράμ Μπεγκάι:

«Eχουμε ένα γραφείο στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο βρίσκεται στο αλβανικό υπουργείο Αμυνας και αυτό το γραφείο συντονίζει όλους τους προϋπολογισμούς που παρέχονται από το αμερικανικό κράτος για να βοηθήσουν τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτοί οι προϋπολογισμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

»Ενας προϋπολογισμός είναι οι δωρεάν επιχορηγήσεις για την αύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας και μια άλλη κατηγορία, με κοινούς προϋπολογισμούς, που συμβάλλουν στην ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων.

»Και αυτή τη φορά το αμερικανικό κράτος διέθεσε προϋπολογισμό επιχορήγησης 17 εκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της αμυντικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων και για την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων.

»Τονίζω ότι οποιοσδήποτε προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων πηγαίνει στην αύξηση των αμυντικών μας δυνατοτήτων.

»Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε ή να κηρύξουμε πόλεμο σε κανέναν. Είμαστε απλώς σε αυτό που απαιτεί το ΝΑΤΟ ως συμμαχία, να κάνουμε προστασία και αποθάρρυνση για κάθε εχθρό ή κάθε αντίπαλο».

Οι πύραυλοι Javelin

Ο αλβανός στρατηγός είπε ότι με την προμήθεια πυραυλικού συστήματος ενισχύεται η άμυνα της χώρας.

«Θα λάβουμε από τη Lockheed Martin μια ποσότητα αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Javelin, που θα αυξήσουν την αντιαεροπορική μας ισχύ. Οπως ανέφερα προηγουμένως, αυτός ο τύπος προμήθειας αυτών των στρατιωτικών προϊόντων θα αυξήσει την αμυντική ισχύ της χώρας και δεν θα είναι ποτέ για άλλους σκοπούς, επομένως θα είναι μόνο για αμυντικούς σκοπούς.