Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αλεξίσφαιρα σακίδια, η τραγική «μόδα» στα σχολεία των ΗΠΑ



Τα αλεξίσφαιρα σακίδια έχουν γίνει η τελευταία τάση στα σχολεία στις ΗΠΑ, μια τραγική μόδα που ήρθε στη προσκήνιο μετά τα πολύνεκρα περιστατικά με πυροβολισμούς στις ΗΠΑ.

Στο κλίμα βίας που περιβάλλει την αμερικανική κοινωνία ανταποκρίνεται η αγορά των ΗΠΑ, με την πώληση αλεξίσφαιρων σακιδίων να αποτελεί την απόδειξη. Η έξαρση της βίας και οι πυροβολισμοί σε δημόσιους χώρους έχουν κάνει τους Αμερικανούς να νιώθουν την ανάγκη να παραμένουν ασφαλείς και να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις σφαίρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένες εταιρείες επέλεξαν να μετατρέψουν τα κοινά σακίδια σε αλεξίσφαιρες ασπίδες που μπορούν να προστατεύσουν τους μαθητές.

Οι πιο δημοφιλείς μάρκες διαφημίζονται στο Διαδίκτυο, σε ιστότοπους όπως το Amazon, ενώ πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ. Μεταξύ των εταιρειών που πωλούν αυτό το είδος προϊόντων είναι οι McArmor, ArmorMe και Masada Armor.

Η McArmor είναι επιχείρηση με έδρα τη Μπογκοτά και αναδύθηκε το 2012 μετά την επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου έχασαν τη ζωή τους 20 παιδιά και 6 ενήλικες.

Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται ο Κολομβιανός Μιγκέλ Καμπαγέρο, ο οποίος έκτοτε επικεντρώνεται στην εμπορία αλεξίσφαιρων προϊόντων. Τα αλεξίσφαιρα πουκάμισα και γιλέκα παρουσιάζουν τέτοια επιτυχία ώστε οι παραγωγοί τους δημιουργούν ρούχα και για ενηλίκους.

Η δεύτερη εταιρεία, ArmorMe, είναι ισραηλινή και δημιουργήθηκε από δύο πρώην στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Στις αρχές του 2019 ξεκίνησαν την πρώτη τους παραγωγή αλεξίσφαιρων σακιδίων με σύνθημα «Προστασία όπου κι αν πάτε».

Τα σακίδια ArmorMe είναι φιλικά προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους μπορούν να σταματήσουν τα πυρά ενός Magnum 44 ή ενός πιστολιού εννέα χιλιοστών. Η τιμή κάθε σακιδίου κυμαίνεται μεταξύ 189 και 249 δολαρίων, ανάλογα με την ποσότητα των πάνελ ασφαλείας που περιέχουν.

Η Masada Armor, επίσης ισραηλινής προέλευσης, εξασφαλίζει ότι το σακίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προστατευτικό γιλέκο σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα, αναπτύσσοντας μια κρυμμένη θωρακισμένη πλάκα που προσφέρει προστασία από πυροβόλα όπλα.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το προϊόν μπορεί να παρέχει σε παιδιά σχολικής ηλικίας μια γραμμή άμυνας κατά μαζικών πυροβολισμών. Η βασική έκδοση ζυγίζει τρία κιλά και πωλείται στις ΗΠΑ αντί 500 δολαρίων, ενώ η παραλλαγή που προστατεύει από τουφέκι ζυγίζει 4,2 κιλά και κοστίζει μέχρι και 750 δολάρια.