Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ακιντζί: Με τους ίδιους όρους που οδήγησαν στο αδιέξοδο αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη



Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε σήμερα από τα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Στις δηλώσεις του είπε πως στόχος του είναι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για νέα διάσκεψη στη Γενεύη και ευχήθηκε να έχει την ίδια προσέγγιση και ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης για ακόμα μία φορά προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες για τα προβλήματα στις συνομιλίες, στην ελληνοκυπριακή πλευρά μιλώντας για εκλογικές επιδιώξεις που κατά την έκφραση του δεν πρέπει να μπαίνουν πάνω από τον στόχο της λύσης.

Η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας της παρέκκλισης από όσα συμφωνήθηκαν από όλες τις πλευρές, είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να ανοίξει ο δρόμος για τη Γενεύη, όταν προβάλλονται προϋποθέσεις.

Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της πλευράς του να συζητήσει όλα τα θέματα που συνδέονται μεταξύ τους και να υπάρξει κατάληξη σε αποτέλεσμα. Δεν είναι φυσιολογικό, συνέχισε, να απαιτείται η κατάληξη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προτού συζητηθεί το εδαφικό και τα άλλα τέσσερα κεφάλαια. Θέλουμε μια διάσκεψη που θα φέρει αποτελέσματα, συμπλήρωσε.
Στα 50 χρόνια των διαπραγματεύσεων έχουν συζητηθεί σχεδόν τα πάντα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ακιντζί, ενώ πρόσθεσε ότι εκκρεμούν 10-12 θέματα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν μαζί στο τέλος. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συζήτηση αν διαπραγματευόμαστε ένα προς ένα τα θέματα αυτά, πρόσθεσε.