Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αίρονται οι περιορισμοί στην Πορτογαλία, με το 83% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο



Η Πορτογαλία θα άρει σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς για την Covid-19, επιτρέποντας πλήρη παραμονή σε εστιατόρια και πολιτιστικούς χώρους από την 1η Οκτωβρίου, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Καθώς οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τον νόμο εξαφανίζονται, πρόκειται να μπούμε σε μια φάση που βασίζεται στην ευθύνη του καθενός», δήλωσε ο κ. Κόστα σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», είπε.

Μεταξύ των λίγων μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μεγάλες εκδηλώσεις, σε γηροκομεία, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και υπεραγορές. Οι μάσκες έπαψαν να είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους την περασμένη εβδομάδα.

Πλήρως εμβολιασμένο το 83,4% του πληθυσμού

Καθώς η Πορτογαλία έχει πλέον εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 83,4% του πληθυσμού της, τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά, αφού έχουν κλείσει από τον Μάρτιο του 2020.

Ωστόσο, οι πελάτες θα πρέπει να επιδείξουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Από την 1η Οκτωβρίου δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να κάθονται μαζί σε εστιατόρια και καφετέριες ή να παρακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, γάμους και βαπτίσεις.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά ή τα αρνητικά τεστ δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικά σε ξενοδοχεία και γυμναστήρια, αλλά θα εξακολουθούν να απαιτούνται για αεροπορικά ή θαλάσσια ταξίδια ή για να παρακολουθήσουν σημαντικές πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, δήλωσε ο Costa.

Αφού υπέφερε τον Ιανουάριο που ήταν η χειρότερη αύξηση των λοιμώξεων στον κόσμο, η Πορτογαλία επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού της το καλοκαίρι και τώρα ηγείται του κόσμου όσον αφορά το ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού.

Η Πορτογαλία ανέφερε 885 νέα κρούσματα COVID-19 την Πέμπτη και πέντε θανάτους. Αυτό φέρνει τον συνολικό απολογισμό των κρουσμάτων σε 1.064.876 - ή περίπου ένας στους 10 Πορτογάλους - και 17.938 θανάτους.