Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αγιο είχαν οι παίκτες της Ντόρτμουντ - Θεαματικό χτύπημα με πολλούς νεκρούς ήθελαν οι δράστες



Άγιο φαίνεται ότι είχαν οι επιβαίνοντες της αποστολής της Ντόρτμουντ κατά την επίθεση στο λεωφορείο της γερμανικής ομάδας το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από πληροφορίες του sportfm.gr στη Γερμανία. 

Όπως αναφέρουν πηγές από την ομάδα της Βεστφαλίας, στο σημείο που συνέβη το τραγικό περιστατικό υπήρξαν 3 ή 4 βόμβες μέσα σε τσάντες, εκ των οποίων η μία δεν εξερράγη ποτέ και η αποστολή της γερμανικής ομάδας γλίτωσε λόγω του πούλμαν. 

Συγκεκριμένα, το υπερσύγχρονο λεωφορείο της Ντόρτμουντ είναι εξοπλισμένο με τριπλά τζάμια, τα οποία ναι μεν έσπασαν τα περισσότερα εξ αυτών σε κομμάτια, αλλά πρώτον γλίτωσαν τους επιβαίνοντες από τα χειρότερα και παράλληλα δεν τραυμάτισαν κανέναν σοβαρά, πλην του Μαρκ Μπάρτρα που έχει έναν τραυματισμό στο χέρι. Ο Μπάρτρα ήταν ο μεγάλος άτυχος της έκρηξης αφού τραυματίστηκε από τα θραύσματα. Ο Ισπανός διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με σκίσιμο στο μπράτσο και στον καρπό, με τους γιατρούς να κρίνουν απαραίτητο πως πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση. 

Την ίδια ώρα στη Γερμανία, πληροφορίες λένε ότι οι βομβιστές είχαν ως στόχο το πούλμαν της Ντόρτμουντ για να κάνουν ένα θεαματικό χτύπημα που θα προκαλούσε παγκόσμιο σοκ και δέος. 

Η γερμανική αστυνομία επισήμανε αργά χθες το βράδυ ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο είναι το αληθινό υπόβαθρο αυτής της ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Ντόρτμουντ, ο Γκρέγκορ Λάνγκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Λάνγκε διευκρίνισε ότι η αστυνομία «ξεκινάει από την υπόθεση» ότι η επίθεση είχε στόχο το λεωφορείο της ομάδας, που μόλις είχε ξεκινήσει για το στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο χθεσινοβραδινός αγώνας του Champions League.

«Ο κίνδυνος μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν είναι καινούργιος, σημερινός», σημείωσε ο Γκρέγκορ Λάνγκε. «Προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια. Ακόμη η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Διεξάγουμε έρευνα με υψηλό επαγγελματισμό.»

Εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως βρέθηκε μια επιστολή κοντά στο σημείο της έκρηξης, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν η επιστολή αυτή είναι αυθεντική και ότι ακόμη οι αρχές βρίσκονται «στη διαδικασία της επαλήθευσης». Η ίδια απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σάντρα Λούκε δήλωσε πως διεξάγεται έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», ενώ και αυτή τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν υποθέσεις όσον αφορά τα κίνητρα της επίθεσης.

Πηγή προσκείμενη στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) ότι οι αρχές δεν έχουν σε αυτό το στάδιο κανένα στοιχείο που να κατατείνει σε μια «τρομοκρατική» ενέργεια.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 19:15 τοπική ώρα (20:15 ώρα Ελλάδας) κοντά στο ξενοδοχείο της ομάδας. Το στάδιο όπου επρόκειτο να γίνει το ματς απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από εκεί.

Ο αγώνας της ομάδας εναντίον της γαλλικής Μονακό που επρόκειτο να γίνει χθες αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη στις 19:45 (ώρα Ελλάδας).

 

Σε κατάσταση σοκ οι ποδοσφαιριστές της ομάδας

Ο τερματοφύλακας της Ντόρτμουντ Ρόμαν Μπίρκι που έζησε τον τρόμο την στιγμή που το πούλμαν της ομάδας του πήγαινε στο γήπεδο για να αντιμετωπίσει την Μονακό για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μιλώντας στην ιστοσελίδα «Blick» ανέφερε τα εξής: «Φύγαμε από το ξενοδοχείο στις 7:15 μ.μ και βγήκαμε στον δρόμο. Το πούλμαν βγήκε στον κεντρικό δρόμο, όταν ξαφνικά έγινε ένα τεράστιο μπαμ, μία κανονική έκρηξη. Η αστυνομία ήρθε γρήγορα στο σημείο και χειρίστηκε την κατάσταση. Ήμασταν όλοι σε κατάσταση σοκ».

Για τον Μπάρτρα που τραυματίστηκε: «Εγώ καθόμουν δίπλα στον Μαρκ Μπάρτρα, ο οποίος χτυπήθηκε από θραύσματα από το σπασμένο πίσω παράθυρο».

Για την στιγμή της έκρηξης: «Μετά από την έκρηξη, σκύψαμε όλοι και όσοι μπορούσαν να ξαπλώσουν στο πάτωμα του λεωφορείου το έκαναν. Δεν ξέραμε τι επρόκειτο να συμβεί μετά. Ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι, κανείς δεν σκεφτόταν έναν αγώνα ποδοσφαίρου εκείνη τη στιγμή».

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν τραυματίστηκε από τις τρεις εκρήξεις στο πούλμαν της Ντόρτμουντ. Ο Έλληνας στόπερ επιβεβαίωσε ότι είναι καλά στην υγεία του, μιλώντας στην "COSMOTE TV".

"Είμαστε καλά στην υγεία μας σωματικά, αλλά όχι ψυχολογικά. Είμαστε φοβισμένοι και σοκαρισμένοι. Είναι δύσκολη η κατάσταση", ήταν η λιτή δήλωση του διεθνή κεντρικού αμυντικού.

FIFA και UEFA στο πλευρό της Ντόρτμουντ

FIFA και UEFA καταδίκασαν  έντονα την επίθεση στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ. Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο έστειλε μήνυμα από τη Ζυρίχη: «Η σκέψη μας εδώ στη FIFA είναι σε αυτή την ανεξήγητη επίθεση, στους κατοίκους του Ντόρτμουντ, στην ομάδα και στους οπαδούς των δυο συλλόγων. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στον Μαρκ Μπάρτρα και του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Καταδικάζουμε τα όσα συνέβησαν με τον εντονότερο τρόπο». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν υποστήριξε: «Η κίνηση να μεταφερθεί το παιχνίδι το απόγευμα της Τετάρτης ήταν σωστή. Προτεραιότητα έχει η ασφάλεια των οπαδών, των υπαλλήλων και των παικτών».