Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Αγία Σοφία: Η Τουρκία ξεκίνησε τις προετοιμασίες για το άνοιγμα της ως τζαμί



Μετά την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, το κτήριο έκλεισε για τους επισκέπτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Διάγγελμα προς το λαό της Τουρκίας, απηύθυνε την Παρασκευή, ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.
Στην αρχή του διαγγέλματός του, ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, υπογράμμισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».
Έπειτα, υποστήριξε πως θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, καθώς: «όπως όλα τα τζαμιά μας, έτσι και οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους».
Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως η Αγία Σοφία, υπό το νέο της καθεστώς θα ανοίξει για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Άγκυρα να διατηρήσει την προσβασιμότητα της Αγίας Σοφίας για όλους τους επισκέπτες, ενώ ο υποψήφιος Δημοκρατικός για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τον Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του.
Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.
Σύμφωνα με την Hurriyet, οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.
Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις μετά την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ειδικότερα πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του. «Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση εξετάζοντας ποια είναι τα δικαιωματά μας,τι θέλει το έθνος μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία είναι το «αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας».