Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αφγανιστάν: Φονική επίθεση καμικάζι με 31 νεκρούς



Ο καμικάζι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά τα οποία πυροδότησε σκοτώνοντας έτσι 31 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 56 - Το ISIS  ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας.

Τουλάχιστον 31 άτομα σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε κέντρο καταγραφής ψηφοφόρων της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ακριβώς έξω από το κέντρο.

Η επίθεση έρχεται μετά από μερικές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην Καμπούλ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νατζίμπ Ντανές δήλωσε ότι ένας βομβιστής πεζός προσέγγισε το κέντρο όπου γίνεται έκδοση ταυτοτήτων, μέρος της διαδικασίας καταγραφής ψηφοφόρων ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο Ασμάτ Στανεκζάι, σύμβουλος του αρχηγού της αστυνομίας της Καμπούλ, είπε ότι τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν αλλά ο απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κέντρα καταγραφής ψηφοφόρων έχουν στηθεί σε όλο το Αγφανιστάν πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η διαξαγωγή των οποίων έχει καθυστερήσει πολύ και των εκλογών δημοτικών συμβουλίων που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο. Διάχυτη είναι η ανησυχία ότι θα αποτελέσουν στόχο των ισλαμιστών.

Η νέα έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Νταστ Ε Μπάρτσι, της δυτικής Καμπούλ, όπου διαμένουν πολλά μέλη της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα. Αυτή η μειονότητα αλλά και γενικότερα οι σιίτες στο Αφγανιστάν έχουν μπει στο στόχαστρο των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους πολλές φορές.