Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

9 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρισμούς στην Υεμένη



9 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από αεροπορική επιδρομή ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, η επιδρομή έγινε από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει επέμβει στον πόλεμο της Υεμένης.

Το πλήγμα είχε στόχο το σπίτι ενός ηγετικού στελέχους των σιιτών ανταρτών Χούτι ενώ εκείνος δεν βρισκόταν σε αυτό. Ο βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο πατέρας του και οκτώ μέλη της οικογένειάς του, διευκρίνισαν κάτοικοι της περιοχής.

Οι Χούτι είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Υεμένης μαζί με τους συμμάχους τους, δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Μάχονται εναντίον των δυνάμεων της -υποστηριζόμενης από το Ριάντ- διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Στην περιοχή Νεμ, όπου έγινε η σημερινή επιδρομή, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Ένας εκπρόσωπος της συμμαχίας, η οποία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ζήτησε κάποιο σχόλιο για τη σημερινή επιδρομή.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.500 άνθρωποι και έχει επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κρίση σε μια από τα πιο φτωχά κράτη του πλανήτη.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μια αεροπορική επιδρομή που έγινε χθες Δευτέρα στη βορειοδυτική επαρχία Χάτζα έπληξε ένα νοσοκομείο των ΓΧΣ κι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι.

Το Σάββατο, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) γνωστοποίησε ότι ένα σχολείο βομβαρδίστηκε στη γειτονική επαρχία Σαάντα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα παιδιά, ηλικίας μεταξύ έξι και οκτώ ετών. Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας αραβικών κρατών, ο σαουδάραβας στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, δήλωσε ότι το πλήγμα είχε στόχο ένα κέντρο που χρησιμοποιούν για εκπαίδευση οι σιίτες αντάρτες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε τον αεροπορικό βομβαρδισμό του Σαββάτου και κάλεσε να διεξαχθεί έρευνα. Η συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει εσωτερική έρευνα.