Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

4η Ιουλίου: Οι ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας τους



Ημέρα γιορτής είναι η 4η Ιουλίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες γιορτάζουν τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους, γνωστή ως Independence Day, από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776. Πυροτεχνήματα, παρελάσεις και εκδηλώσεις πρωταγωνιστούν την συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο.

Στην αυγή του 18ου αιώνα είχαν διαμορφωθεί 13 βρετανικές αποικίες στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής (Μασαχουσέτη, Νιού Χαμσάιρ, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Κονέκτικατ, Ροντ Άιλαντ, Νέα Υερσέη, Ντελαγουέρ, Μέριλαντ, Βιργινία, Νότια και Βόρεια Καρολίνα και Γεωργία).  Ανάμεσα σε αυτές τις αποικίες υπήρχαν τόσο ομοιότητες όσο και διαφορές ως προς τους θεσμούς και στην καταγωγή των κατοίκων τους.

Η στιγμή στην οποία αποφασίστηκε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος των 13 αυτών αποικιών με την μητέρα-πατρίδα αποτέλεσαν μία σειρά μέτρων που επέβαλλε η Μεγάλη Βρετανία, με την αιτία της κάλυψης των πολεμικών δαπανών από τον Επταετή Πόλεμο με την Γαλλία (1756-1763). Τα μέτρα ήταν τα εξής: φόροι στη ζάχαρη, το τσάι, φόρος χαρτόσημου στις εφημερίδες και στα εμπορικά έγγραφα.

Αυτή η σειρά των επίπονων μέτρων, προκάλεσε την οργή των αποίκων καθότι δεν ζητήθηκε η άποψή τους, όπως επιτάσσει η αγγλοσαξωνική παράδοση.

Οι αντιδράσεις των αποικιών γιγαντώθηκαν όταν στις 17 Δεκεμβρίου 1773, κάτοικοι της Βοστώνης που είχαν μεταμφιεστεί σε Ινδιάνους έριξαν στην θάλασσα 340 κιβώτια τσαγιού, τα οποία ανήκαν στην Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, στην οποία το βρετανικό στέμμα είχε εκχωρήσει ειδικά προνόμια. Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ’ διέταξε το κλείσιμο του λιμανιού και την στρατιωτική κατοχή του.

Τότε, οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης προχώρησαν σε κάλεσμα βοήθειας προς τις υπόλοιπες αποικίες. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1774 συνήλθαν στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας, οι εκπρόσωποι των 13 αποικιών και συγκρότησαν το Ηπειρωτικό Κογκρέσο, όπως το αποκάλεσαν. Η συνέλευση των 56 εκπροσώπων διακήρυξε την επιθυμία των αποίκων να διοικούνται αυτόνομα, ενώ απηύθυνε στον βασιλιά μια διακήρυξη δικαιωμάτων.

Στις 14 Απριλίου 1775 επήλθε η ρήξη, όταν πραγματοποιήθηκε σύγκρουση ανάμεσα στα βρετανικά στρατεύματα και σε ντόπιους πολιτοφύλακες στο Λέξινγκτον και το Κόνκορντ της Μασαχουσέτης.

Ο βασιλιάς κήρυξε τους αποίκους επαναστάτες και το Ηπειρωτικό Κογκρέσο, αφού συνήλθε για δεύτερη φορά στις 10 Μαΐου 1775, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο κατά του αγγλικού στέμματος και προχώρησε στην ανάθεση της διοίκησης των στρατευμάτων και της πολιτοφυλακής στον μεγαλοκτηματία και στρατιωτικό Τζορτζ Ουάσινγκτον. Ο Ουάσινγκτον αποτέλεσε στην συνέχεια τον πρώτο πρόεδρο του νεοσύστατου κράτους των ΗΠΑ.

Το προηγούμενο διάστημα στο Ηπειρωτικό Κογκρέσο είχαν διαμορφωθεί δύο τάσεις: η μία, από τους «Νομιμόφρονες» μεγαλοκτηματίες των Νότιων αποικιών (Βιρτζίνια, Νότια και Βόρεια Καρολίνα και Γεωργία), που επιδίωκαν την συνεννόηση και τον συμβιβασμό με το Λονδίνο και από την άλλη τους «Πατριώτες» αστούς των Βορείων αποικιών, που πίστευαν ότι μόνο με την πλήρη ανεξαρτησία θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η ελευθερία και η δική τους ανάπτυξη.

Στην αρχή ήταν μειοψηφία μέσα στους κόλπους της συνέλευσης, αλλά η βρετανική αδιαλλαξία οδήγησε στην τελική επικράτησή τους. Οι δύο αυτές τάσεις θα εκδηλωθούν και πάλι στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν Νότιοι και Βόρειοι θα συγκρουστούν στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Στις 2 Ιουλίου 1776, το Ηπειρωτικό Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας και δύο ημέρες αργότερα, 4 Ιουλίου 1776, δημοσιεύτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, έργο του δικηγόρου και μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον. Η Διακήρυξη αυτή, που απευθυνόταν «προς την κοινή γνώμη όλης της ανθρωπότητας», αποτέλεσε την πρώτη πρακτική εφαρμογή των πολιτικών αρχών του Διαφωτισμού.

Να σημειωθεί ότι, ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας/ Αμερικανική Επανάσταση ήταν μακροχρόνιος και επίπονος. Ως τις αρχές του 1778 ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος στο εσωτερικό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στην συνέχεια διεθνοποιήθηκε, καθώς η Γαλλία (1778), η Ισπανία (1779) και η Ολλανδία (1780), συμμάχησαν με τις αποικίες εναντίον της Βρετανίας.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1783 με την Συνθήκη των Παρισίων επήλθε εν τέλει η ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

Ένα δαπανηρό σόου ετοιμάζει  ο πρόεδρος Τραμπ για την επέτειο

Άρματα μάχης ετοιμάζονται να παραταχθούν στους δρόμους της κεντρικής Ουάσινγκτον και μαχητικά αεροσκάφη θα «γεμίσουν» τον ουρανό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ , στους φετινούς εορτασμούς κατηγορείται ότι θα τους «εκμεταλλευτεί» ως προεκλογική καμπάνια, και από την άλλη καταγγέλλεται από τους Δημοκρατικούς το υψηλό κόστος των εκδηλώσεων.

Ο πλανητάρχης αναμένεται να δώσει ομιλία στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν.

Εορτασμός της Ημέρας της Ανεξαρτησίας και από τον Τζέφρι Πάιατ

Με μία λαμπρή εκδήλωση γιόρτασε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιτ, όπου με την συνοδεία της συζύγου του υποδέχθηκε στην οικία του προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον διπλωματικό, τον στρατιωτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Υψώνοντας το ποτήρι του ο Αμερικανός πρέσβης κάλεσε τους καλεσμένους να πιουν στις θεμελιώδεις κοινές αξίες που συνδέουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Και έκλεισε τον χαιρετισμό του με μία φράση στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αμερική».